Gå direkt till textinnehållet

Gui Minhai kritiserade Sverige på pressträff arrangerad av Kina

Den fängslade svenske förläggaren Gui Minhais kritik mot Sverige under en presskonferens som arrangerades av kinesiska myndigheter ändrar inte UDs krav på Kina.

I fredags uppgav Gui Minhai inför pressuppbådet att Sverige använt honom som en schackpjäs.

”2018 är valår i Sverige … några politiker skulle kunna utnyttja mig för politiska vinster. Jag kan inte utesluta att somliga försöker använda mig för att skapa problem för ledningen i Kina”, sade Gui Minhai, rapporterar South China Morning Post.

Förra gången Gui Minhai framträdde under en presskonferens i Kina var för två år sedan efter att han kidnappats i Thailand av kinesiska agenter. Då uppgav han att han rest till Kina själv för att sona en tio år gammal trafikförseelse. Det var uppenbart en framtvingad bekännelse utan verklighetsförankring. Även denna gång finns naturligtvis starka indikationer på att Gui Minhais uttalanden inte är uppriktigt menade och Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger till Dagens Nyheter att Gui Minhais kritik mot Sverige inte förändrar någonting.

Annons Annons

”Gui Minhai ska få möjlighet att träffa konsulär och medicinsk personal. Det här ändrar ingenting och vårt krav står fast – vi ska få träffa vår medborgare, säger Patric Nilsson till DN.

Fler avsnitt
Fler videos