Gå direkt till textinnehållet

GT bröt mot god sed

Pressens opinionsnämnd, PON, fäller GT för publicering om den så kallade Hagamannen i Umeå.

Pressens opinionsnämnd, PON, fäller GT för publicering om den så kallade Hagamannen i Umeå.

GT skrev den 30 mars 2006 om att Hagamannen gripits som misstänkt för en serie överfall och våldtäkter på sammanlagt åtta kvinnor.

På löpsedeln presenterade mannen med foto, för- och efternamn, på förstasidan med foto, förnamn och ålder. Inne i tidningen stod även efternamnet och namnet på hans hemort. Yrke och arbetsplats angavs. Dessutom fanns bild på bostaden och en bild på den anhållne i vuxen ålder och en ungdomsbild. GT publicerade också ett foto på mannen och hans sambo, där den senare ansikte retuscherats bort. Dety framgick att han hade minderåriga barn, varav det ena sex år. Enn granne framträdde med namn och bild och intervjuuttalanden, bland annat om den utpekades arbete med att renovera och bygga till på sin fastighet. Hon sade att sambon var chockad. Ytterligare två grannar yttrade sig.

Publiceringen anmäldes till Allmänhetens pressombudsman, PO, av den anhållnes familj, som kände sig djupt kränkt.

PO anser att den detaljerade publiceringen vållat anmälarna publicitetsskada. Skadan har förstärkts av att GT offentliggjorde namn och bild mindre än ett dygn efter det att familjen blivit underrättad om gripandet. Publiceringen har skett vid en tidpunkt när anmälarna var i djupaste chock och som allra mest sårbara.

GT har inte iakttagit god publicistisk sed, anser PO.

PON delar POs uppfattning att publiceringen inneburit en betydande publicitetsskada för familjen. GT klandras därför.

Fler avsnitt
Fler videos