Gå direkt till textinnehållet

Gruppvåldtäkten i Rissne Sverigedemokraterna nöjda med publiciteten

Ordna en spektakulär aktion, så för medierna ut ditt budskap. Efter gruppvåldtäkten i Rissne spred Sverigedemokraterna flygblad med de misstänktas etniska härkomst.– Flera redaktioner nappade. Vi är definitivt beredda att göra om det här, säger Jimmy Windeskog vid Sverigedemokraterna.

Ordna en spektakulär aktion, så för medierna ut ditt budskap. Efter gruppvåldtäkten i Rissne spred Sverigedemokraterna flygblad med de misstänktas etniska härkomst.

– Flera redaktioner nappade. Vi är definitivt beredda att göra om det här, säger Jimmy Windeskog vid Sverigedemokraterna.

Den 3 och 4 februari rapporterade en rad medier om gruppvåldtäkten i Rissne. I de allra flesta fallen nämndes inget om de anhållnas ursprung. Den 4 februari anordnade Sverigedemokraterna en demonstration, delade ut flygblad och spred uppgifter om de misstänkta på sin hemsida.

Annons Annons

Flera redaktioner gick då ut med att de misstänkta var av utländsk härkomst.

Jimmy Windeskog, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, är nöjd.

– Vi har tidigare gjort såna här aktioner vid grova våldtäkter men då har inte redaktionerna tagit upp det.

Windeskog menar att flygbladen och spridningen på Internet hade nått ut till en så stor grupp människor att journalisterna inte hade något val.

– Folk hade fått veta att invandrare låg bakom och då måste väl medierna rädda sitt ansikte genom att säga som det var.

Han säger att partiet dragit lärdomar av aktionen.

– Det här visar att man via alternativa aktionskanaler kan stressa på medierna så att de inte utelämnar såna här väsentliga detaljer.

Mats-Eric Nilsson, nyhetschef på SvD, medger att Sverigedemokraternas agerande spelade in i rapporteringen dagen efter aktionen.

– Detta var en uppföljning och det nya som hade hänt var Sverigedemokraternas aktion. Det var förstås omöjligt att skriva om den utan att samtidigt tala om att killarna har utländsk härkomst.

Han betonar att det fanns fler orsaker till att pojkarnas ursprung angavs.

– Vid ett uppmärksammat brott som vi borrar djupare i blir det konstigt om vi bland en massa andra fakta inte berättar om de misstänkta gärningsmännens uppväxt och däribland vilken kultur eller vilket land de kommer från.

TT har i ett telegram avslöjat att de misstänkta har sina rötter utanför Sverige. Det skedde i samband med att Sverigedemokraternas hemsida stängdes av. Själva demonstrationen kände TT inte till men om man gjort det är det enligt redaktionschef Leif Svensson möjligt att man berättat även om den.

– Om ett invandrarfientligt parti genomför en aktion med ett sånt här brott som utgångspunkt, då går det inte att förtiga själva aktionen, anser Leif Svensson.

Riskerar ni inte att gå andras ärenden?

– I vissa lägen vore det fel att berätta om invandrarfientliga aktioner, då kan fakta som man kanske eljest hade hanterat på ett annat sätt vara nödvändiga att redovisa. Men ibland väger vikten av att beskriva verkligheten tyngre.

Expressens chefredaktör Staffan Thorsell anser att Sverigedemokraternas aktion spelade en begränsad roll. Viktigare var att det vid tidpunkten för aktionen hade kommit mer fakta om vad som hänt och säkra uppgifter om de misstänktas bakgrund.

– När Expressen kom ut var dessutom uppgiften om de misstänktas etniska bakgrund allmänt spridd genom TV, radio och morgontidningar – det spelade också en roll för mitt beslut, uppger Staffan Thorsell.

Han anser att det bästa medlet mot farlig ryktesspridning är förtroende hos allmänheten för att medierna verkligen berättar vad som har hänt.

– Att en organisation som Sverigedemokraterna vädrar morgonluft är en viktig och skrämmande nyhet som skall synas i Expressen.

Ylva Brune, doktorand i journalistik med invandrarfrågor som specialitet, ifrågasätter om en sådan här aktion av Sverigedemokraterna har något nyhetsvärde överhuvudtaget.

– De medier som tar upp händelsen lanserar Sverigedemokraternas synsätt. Journalisterna ger bilden av att härkomsten har med brottet att göra och följden blir att folk uppfattar det som en relevant förklaring.

Fler avsnitt
Fler videos