Gå direkt till textinnehållet

Gräv-Josses hemliga metoder

Hon har varit ”Gräv-Josse” i P3 och är grävchef på Faktum. Nu avslöjar Josephine Freje hur hon infiltrerar farliga nätverk genom wallraffande på sociala medier.

Många är de journalister som säkert känner sig osäkra över grävmetoderna på sociala medier. Trots att möjligheterna för avslöjande bara växt de senaste åren med den nya tekniken. Josephine Freje, 32, är programledare på Plus i SVT. Hon har också stått bakom en rad uppmärksammade grävjobb för såväl Uppdrag Granskning som Kaliber i P1.

För henne har sociala medier blivit det viktigaste verktyget att avslöja orättvisorna i samhället och under Gräv15 berättade hon ingående om sina metoder. Ett viktigt arbetsredskap för Josephine har varit att skapa en rad falska identiteter, i dag har hon minst 24 stycken. För att kartlägga och infiltrera nätverk, kunna se vilka politiker som umgås med varandra och förbereda sig inför en öppen intervju.

– Det du kan se öppet på sociala medier är kanske en procent av allt som finns. Därför måste man skapa falska identitet som kan ta sig in i slutna rum, säger Josephine Freje.

För att lyckas med en hemlig identitet på nätet behöver man först bygga upp en trovärdig profil:

Steg 1: Vem vill du granska? Vart hänger de på nätet?

Steg 2: Skapa en e-post. Tänk ut en identitet som passar i det nätverket du vill wallraffa.

Steg 3: Nu behöver du bygga upp en trovärdighet. I och med att Josephine har så många olika identiteter så brukar hon även kommentera sina egna statusar. Så det snabbt ska finnas aktivitet på sidan. Sen kan man börja hitta vänner inom forumet och jobba sig inåt.

– Du behöver inte skriva rasistiska saker eller skriva Heil Hitler för att smäta in. Det kan funka bra att dela något de skrivit istället för att visa att man tycker likadant, säger hon.

I mer slutna och farliga nätverk är det dessutom ovanligt att någon av medlemmarna har riktiga profilbilder. Så där blir det bara lättare att smälta in. Om du lär dig koderna och snacket kan du närma dig över tid. Ett effektivt sätt som Josephine ofta använt sig av är att bygga förtroende med en falsk identitet, som sen ”tipsar” intervjupersonen om att hen pratat med reportern Josephine Freje och att det borde du också göra.

– Det är väldigt få personer som blivit kränkta efteråt när jag berättat hur jag gjort, säger Josephine som bland annat hittat och skrivit om män som utsatts för våldtäkt med den metoden.

För att hitta rätt forum där män vågade berätta om våldtäkterna googlade hon helt enkelt ”våldtäkt”, ”män”, otäckt” och liknande ord. Sen började arbetet med att hitta en hemlig identitet som kunde wallraffa i forumet.

Trots sina många gräv har Josephine Freje aldrig känt sig hotad.

– Nej, inga hot. Den enda falska identiteten som avslöjats var när jag skulle infiltrera ett hackernätverk. De avslöjade mig på en gång på grund av metadatan på mina bilder. Ingen blev dock arg, de är ju väldigt kunniga om hur man spårar och tyckte nästan jag var gullig som hade försökt. Det slutade med att jag fick tips av folk i nätverket om hur jag borde ha gjort istället, berättar hon.

Fler avsnitt
Fler videos