GP-klubb kräver skadestånd
GP Nära, ett dotterbolag till Göteborgs-Posten, har enligt journalistklubben på Göteborgs-Posten brutit mot medbestämmandelagen, MBL.
GP Nära, ett dotterbolag till Göteborgs-Posten, har enligt journalistklubben på Göteborgs-Posten brutit mot medbestämmandelagen, MBL.
GP Nära beslutade i mitten av augusti att lägga ner två av de fem lokaltidningar som delas ut i Göteborg en gång i veckan inbladade i Göteborgs-Posten. Men beslutet om nedläggning togs utan föregående MBL-förhandlingar. Personalen varslades innan några förhandlingar med facket inletts. Ledningen för GP Nära har även lämnat olika information till journalistklubben och personalen, vilken bryter mot informationsplikten enligt MBL.
– Nu blir det förhandlingar den 2 september. Men vi tänker ändå begära skadestånd för brotten mot MBL, säger Bertil Guslén, journalistklubbens ordförande på GP.
Fyra till sex tjänster kommer att försvinna från GP Nära när de två tidningarna läggs ner. GP Nära har i dag tolv journalister anställda. På samma gång som GP Nära krymper planerar GP-koncernen expansion på andra områden. Fackklubben ställer sig därför frågande om varslen på GP Nära är motiverade.
Lokaltidningarna har aldrig gått med vinst. Men det har varit en kostnad som GP tidigare varit beredd att bära eftersom det varit ett sätt att mota bort reklamblad. På GP Näras redaktion är man naturligtvis besviken och undrar vad GP-koncernen egentligen vill med sina lokaltidningar. De två tidningar som läggs ner har elva stadsdelsnämnder i sitt bevakningsområde. Några planer på att utvidga Göteborgsredaktionen har inte GP.
– All journalistik kostar pengar. Normalt drivs tidningar av journalistiska ambitioner. Men det är tveksamt om koncernledningen har haft några sådana med GP Nära. Vi har till exempel aldrig haft en fungerande redaktionsledning. Redaktionschefen är också verkställande direktör, och då säger det sig självt att det inte finns tid att driva det journalistiska arbetet, säger Mikael Malm, reporter på GP Nära.
pj@sjf.se