Google stäms av fotografer

15 november, 2013

Företaget Google stäms inför EUs konkurrensmyndighet för att ha används upphovsrättsskyddade bilder utan fotografens tillstånd.

Det är Center of the Picture Industry, en sammanslutning av fotografer och bildbyråer, som har lämnat in ett klagomål till EUs konkurrensmyndigheter, skriver Computer Sweden.

Sedan Google Images gjorde om i januari presenteras bilder högupplösta, vilket gör det möjligt att ladda ner fotografier utan att behöva leta upp sajten där originalen finns.

Center of the Picture Industry, Cepic, påpekar också i sin stämning att Google inte informerar dem som använder bilderna om vilka upphovsrättsregler som gäller. Sökmotorjätten utnyttjande av bilder från tredje part är ett missbruk av företagets ledande marknadsposition, enligt de regler som gäller inom EU, anser Cepic.

Enligt Cepic är 85 procent av alla bilder som hittas online olagligt kopierade och 80 procent av dessa har spridits via sökmotorer som Google Images.
 

 

 

 

Taggar: Google, upphovsrätt

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies