Gå direkt till textinnehållet

Godmorgon världen fällt för partiskhet

Samhällsprogrammet Godmorgon, världen i P1 har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV för brott mot kravet på opartiskhet, i ett reportage från Bosnien.

Samhällsprogrammet Godmorgon, världen i P1 har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV för brott mot kravet på opartiskhet, i ett reportage från Bosnien.

I reportaget, som sändes den 4 augusti, hävdade reportern att mediebilden av serbernas krigsförbytelser varit “väsentligt överdriven”. Två anmälare ansåg att det var osakligt och partiskt. En uppfattning som nämnden delade. SRs argument om att inslaget presenterades som ett “personligt färgat reportage” hjälpte inte.

Även Tv4s Nyheterna fälldes av granskningsnämnden, för en serie inslag om Frälsningsarméns fastighetsförvaltning den 27-29 december, där det bland annat påstods att personer i organisationens ledning fick förtur till attraktiva lägenheter i Stockholöms innerstad. Sex personer hade anmält inslagen för osaklighet och för att de var avsedda att misskreditera Frälningsarmén. Enligt nämnden var inslaget missvisande och ofullständigt, eftersom det inte informerades om att flertalet av Frälsningsarméns lägenheter utgörs av personalbostäder. Nämnden fällde därför Nyheterna för brott mot kravet på saklighet.

P5s kultur- och nöjesprogram Alexänder fälldes för att ha sänt ett inslag med avsnitt ur teaterpjäsen Manlighet, där det diskuterades anal- och oralsex. Enligt nämnden “innehöll utdragen mycket avancerade och grova sexuella framställningar som säkerligen uppfattades som stötande av många lyssnare”. Inslaget fälldes därför för att det stred mot bestämmelsen om radions särskild agenomslagskraft.

Fler avsnitt
Fler videos