Gå direkt till textinnehållet

Geronimo Åkerlund: ”Polisens ingripanden mot journalister oroar mig”

Förundersökningen mot de sju poliser som grep en SVT-reporter i Rinkeby och gick igenom hans kamera är nedlagd. SVT Nyheter Stockholms redaktionschef Geronimo Åkerlund: ”Det vore fruktansvärt sorgligt om utvecklingen går i den här riktningen.”

Journalisten berättade i fredags att SVT har JO-anmält polismyndigheten i Järva för ett ingripande mot ett reporterteam utanför polishuset i Rinkeby den 14 april. En reporter tog klippbilder utanför polishuset när sju beväpnade poliser stormade ut ur polishuset, grep honom, tog ifrån honom kameran och kollade igenom innehållet i kameran. Poliserna påstod felaktigt att reportern begått ett brott när han filmade polishuset, som är ett skyddsobjekt.

Artikeln har väckt starka reaktioner. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert skriver på Facebook:

”Det här är fullständigt obegripligt och faktiskt helt från vettet. Sju beväpnade poliser springer mot en ensam reporter och greppar tag i honom. Hur kan det komma sig att det här överhuvudtaget inträffar? Mycket bra att SVT anmäler.”’

Annons Annons

Europeiska Journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérrez uppger på Facebook att man kommer att anmäla händelsen till Europarådet.

Polisen uppgav för Journalisten i fredags att man inte kan kommentera uppgifterna, eftersom ”det är en pågående förundersökning som leds av åklagare på särskilda utredningar”.

Men Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, lade ned förundersökningen redan den 18 maj.

– Jag tycker att det är bra att JO tittar på det här. JO har tillsyn över polismyndigheten, medan min uppgift är att undersöka om det har begåtts ett brott. Min bedömning är att poliserna inte haft uppsåt eller att oaktsamheten varit så klandervärd att det motiverar straffbarhet; man har inte varit ute efter att efterforska källor eller röja källskyddet. Det är förstås oerhört allvarligt om källskydd riskerar att röjas, men det har inte varit deras avsikt. De var angelägna om, som de såg det, att förhindra en person från att kartlägga deras verksamhet i möjligt syfte att kunna angripa den, säger Martin Tidén.

Geronimo Åkerlund, redaktionschef på SVT Nyheter Stockholm, är bekymrad över den senaste tidens polisingripanden mot journalister. Han undrar om det kan röra sig om en trend.

– Ingripandet vid polishuset i Rinkeby mot våra medarbetare i april, och gripandet av två journalister vid en klimataktion i juni, det är två händelser som är oroväckande. Det vore fruktansvärt sorgligt om utvecklingen går i den här riktningen, säger Geronimo Åkerlund.

– Det finns väldigt många nyutbildade poliser, har de fått utbildning i de här grundläggande principerna? Vi har rätt att ställa ganska höga krav på att polisen i alla led känner till och respekterar mediernas roll och det känns som att myndigheten har en del att jobba med utbildningsmässigt. Våra reportrar fick inte ett professionellt bemötande; poliserna betedde sig aggressivt och det var en hotfull stämning. Det allvarligaste är förstås att polisen pressar vår reporter och på stående fot går igenom osänt material i en av våra kameror. Det ska inte få ske. Vår reporter visste att det inte fanns något källskyddat material på kameran, men det ska inte spela någon roll för polisen.

Det finns en hotbild mot polismyndigheten i Järvaområdet. Har du förståelse för polisens agerande?
– Ja, initialt. Det är en stark hotbild mot byggnaden, och när de ser att en person står och filmar med en liten kamera förstår jag att de gör ett ingripande. Men när det står klart att det handlar om journalister som arbetar för SVT, då måste de avbryta. Det finns inget brott.

Sedan en HD-dom 2015 är det omöjligt för grundlagsskyddade medier att begå brott när de fotograferar skyddsobjekt. En lagändring som träder i kraft vid årsskiftet kommer att täppa till luckan i lagen, och efter det är det potentiellt möjligt att även grundlagsskyddade medier kan begå brott när de fotar skyddsobjekt.

– Men vi undviker naturligtvis att filma skyddsobjekt oavsett hur lagen ser ut. I det här fallet handlar det framför allt om hur entrén ser ut och vilka kameror som finns där. Det var inte heller något som vår reporter filmade. Vi har rapporterat mycket om polishuset i Rinkeby, inte minst när det byggdes, och vi har haft en god dialog med polisledningen om hur och vad vi filmar. Det har inte funnits några problem tidigare, säger Geronimo Åkerlund.

Eftersom förundersökningen är nedlagd har Journalisten återigen bett polismyndigheten att besvara frågor om händelsen, som svarar att man avvaktar att kommentera innan JO-ärendet är avgjort.

Fler avsnitt
Fler videos