Gå direkt till textinnehållet

Sju poliser ingrep mot reporter som filmade i Rinkeby – nu JO-anmäler SVT polisen

När en SVT-reporter tog klippbilder vid polisstationen i Rinkeby kom sju beväpnade poliser utspringande och greppade tag i reportern och hävdade att han begick ett brott. SVT har nu JO-anmält Polismyndigheten. UPPDATERAD

Av JO-anmälan framgår att ett reporterteam från SVT Nyheter Stockholm den 14 april befann sig utanför polishuset i Rinkeby för att ta klippbilder för ett inslag om kritik mot polismyndigheten. En av reportrarna (AA) stannade i den målade SVT-bilen medan den andre (BB) började filma på parkeringen.

”Sju uniformerade och beväpnade poliser kom då utspringande från polishuset och skrek åt BB att han skulle sluta filma och att han begick ett brott som filmade på platsen. BB slutade filma. En polis tog ifrån BB den kamera han hade med sig, två andra poliser tog tag i handlederna på honom och ledde bort honom mot husväggen, där dom ställde sig framför så att dom spärrade hans väg”, uppger SVT i JO-anmälan.

Reportrarna kunde identifiera sig med presslegitimation, och när de förklarade varför de filmade sade en av poliserna: ”Vilket jävla skämt, är det här vad våra skattepengar går till?”, enligt anmälan.

Annons Annons

SVTs kamera togs tillfälligt i beslag och poliserna ville se vad som hade filmats, och lyckades få fram bilderna och gick igenom det filmade materialet. På en av bildsekvenserna kunde man se ett hörn av fasaden på polishuset och en av poliserna hävdade att det var olagligt, eftersom polishuset är ett skyddsobjekt.

SVT invänder mot polisens agerande och hänvisar till ett avgörande i Högsta domstolen 2015, där rätten konstaterat att det inte är olagligt att fotografera ett skyddsobjekt om syftet är att bilderna ska publiceras i ett grundlagsskyddat medium.

SVT menar också att poliserna borde ha avbrutit insatsen omedelbart när de insåg att BB var reporter på SVT.

”Det är av yttersta vikt för SVT, och för upprätthållandet av grundläggande yttrandefrihetsrättsliga principer, att journalisters kameror inte beslagtas och gås igenom utan att ett sådant agerande noga har prövats utifrån de regler som gäller för detta. Det är även centralt att det finns mycket goda kunskaper inom polismyndigheten om detta”, skriver SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz och SVT Nyheter Stockholms redaktionschef Geronimo Åkerlund i JO-anmälan.

Polismyndigheten har på sig till den 31 oktober att svara JO, som också upplyser myndigheten om att det finns filmer från ingripandet.

Uppdatering: Polismyndigheten uppger att det pågår en förundersökning mot poliserna och att man därför inte kan svara på frågor om händelsen. Undersökningen leds av åklagare på avdelningen för särskilda utredningar.

Fler avsnitt
Fler videos