Gå direkt till textinnehållet

”Fruktansvärt dåligt betalt på P1 Dokumentär”

Frilansarna som gör P1 Dokumentär i Sveriges Radio blev inspirerade av kollegernas lyckade arbete för att få upp arvodena på P3 Dokumentär 2012, och genomförde en liknande aktion. Men de nådde inte lika långt.

– Vi fick ett golv på 60 000 kronor per dokumentär. Det var en förbättring mot tidigare, och i snitt betalas det nu ut knappt 65 000 kronor F-skatt per program. Men när man räknar på det inser man att det är väldigt dåligt betalt. Man får ut kanske 15 000 kronor netto i månaden om man klarar av att göra det på åtta veckor. Men det är egentligen för lite tid för att göra en P1-dokumentär, det tar tio till tolv veckor.  Ett public service-företag bör ha en högre ambition, säger Aziza Dhaouadi på Radio- och TV-klubben inom Frilans Riks.

– Om SR tar in en it-tekniker eller en rörmokare är det ingen som ifrågasätter att de har omkostnader i företaget som de måste täcka. Men en frilansjournalists omkostnader blir ifrågasatta. Cheferna på SR räknar inte in att en frilans behöver en bandspelare, en dator och ett kontor, för att inte tala om en pension.
 

Läs även Journalistens artikel om arvodesdumpning på P3 Dokumentär.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos