Gå direkt till textinnehållet

”Frilans bör vara med i a-kassan”

”Jag kan ta med mig erfarenheten av att under lång tid ha jobbat som frilans.” Det säger frilansjournalisten Åsa Ohlsson som tidigare suttit i Journalistförbundets styrelse och nu valts in i styrelsen för journalisternas a-kassa.

Journalisternas a-kassa vill bättre nå ut till frilansjournalister, i hopp om att de vill bli medlemmar och att de blir mer nöjda i kontakten med kassan. A-kassans styrelse frågade därför om Åsa Ohlsson, som suttit i Journalistförbundets styrelse, varit ordförande i Frilans Riks, och är frilansare, om hon kunde tänka sig sitta i styrelsen.

– När jag fick frågan om jag var intresserad svarade jag spontant ja direkt. Det ville jag, säger Åsa Ohlsson.

Vad kan du tillföra som frilans?

– Jag har lång erfarenhet av att jobba som frilansjournalist. Det är en sak att höra hur det är att jobba som frilans, och en annan att göra det i verkligheten. Jag har även under många år varit engagerad i trygghetsfrågor och frågor om sjukpenning.

Hon tycker att många frilansare inte riktigt har förstått hur de ska förhålla sig till a-kassan. Hon menar att a-kassan är som en hemförsäkring.

– Jag träffar frilansare som säger att de gått ur a-kassan för att de tycker att de inte behöver kassan. Det är beklagligt för det är en försäkring om firman börjar gå dåligt, säger Åsa Ohlsson.

Hon har också träffat frilansjournalister som gått ur kassan för att de inte tycker sig ha råd. Men om inkomsterna minskar kanske frilansen måste lägga ner firman, och om personen bor i en bostadsrätt har man inte rätt till socialbidrag.

– Om man inte har råd att betala a-kassan som är på några hundra kronor är det kanske läge att lägga ner firman innan det går ännu sämre. Det kan hända saker i livet, att man blir sjuk eller att man av olika skäl inte längre klarar sig som frilansjournalist. Då måste man ha a-kassa i grunden.

För att en frilansjournalist ska få a-kasseersättning måste man lägga ner sin firma. Enligt de regler som gäller beräknas nivån på ersättningen från a-kassa för företagare på det senaste taxeringsårets resultat eller de två föregående årens genomsnittliga resultat. Man väljer själv det mest förmånliga alternativet.

För nystartade företagare finns en specialregel. Om man startar ett företag men blir arbetslös på grund av arbetsbrist inom 24 månader så har man rätt att gå tillbaka till den inkomst man hade som anställd och utgå från den i stället för inkomsten från företaget när man beräknar arbetslöshetsersättning. Det gäller både för den som drivit enskild firma och aktiebolag.

Åsa Ohlsson skulle vilja att de som blir uppsagda och ska starta egen firma kan få a-kassa under tiden de bygger upp en hemsida och skriver kontrakt på en lokal.

Men att frilansjournalister med firma på deltid skulle kunna få a-kassa anser hon är helt fel.

– Det skulle innebära att a-kassan subventionerade uppdragsgivarens inköp, eftersom frilansaren skulle kunna sälja till ett lägre pris för att hen har a-kassa, säger Åsa Ohlsson.

Fler avsnitt
Fler videos