Gå direkt till textinnehållet

Fransk tidning förbjuds i Marocko

Veckans nummer av franska veckomagasinet L’Express internationella upplaga har förbjudits i Marocko.

Numrets huvudjobb handlar om skillnaderna mellan kristendomen och islam, med artiklar som ”Jesus rebelliska budskap” och ”Muhammed, profet och krigare”. På förstasidan finns en bild på Jesus och en på profeten Muhammed – i den internationella upplagan har Muhammed avbildats med övertäckt ansikte. Artiklarna publiceras inför ett möte mellan katolska och muslimska möte i Rom den 4 november.

I fredags stoppade Marockos kommunikationsministerium numret från att spridas i landet. Som orsak angavs att det ”skadar islam”, utan att precisera hur.

Expressjournalisten Christian Makarian, som skrivit en bok om Jesus och Muhammed som artiklarna bygger på, säger till den egna tidningen att han inte förstår den marockanska regeringens reaktion. Han pekar på att L’Express sedan två år ger ut den månatliga bilagan ”Express Maroc” som riktar sig direkt till den marockanska publiken.

– Och av hänsyn till våra marockanska läsare tog vi fram ett särskilt omslag för den internationella upplagan där Muhammed har övertäckt ansikte, i enlighet med den muslimska seden. Ursprungsbilden kommer från en ottomansk handskrift från 1500-talet och har inte modifierats. Trots denna respekt för den muslimska tron stoppas vi. Jag förstår det inte, säger Christian Makarian.

Fler avsnitt
Fler videos