Gå direkt till textinnehållet

Frågan är inte om utan hur vi bevakar SD

Svenska medier bör kanske främst fråga sig hur, inte om, de ska skriva om Sverigedemokraterna. Det menar UNTs kulturchef Lisa Irenius, som också varnar för att ge Åkesson rollen av hånad kämpe:- Det har jag sett exempel på med Jean-Marie Le Pen i Frankrike. 

Det är svårt att säga att Aftonbladets publicering av SDs debattartikel var alltigenom fel, anser Lisa Irenius, kulturchef på Upsala Nya Tidning.

– Det finns många aspekter att ta hänsyn till, men jag lutar åt att Aftonbladet borde ha låtit bli. Redaktionellt material kan aldrig "väga upp" en sådan publicering, om det nu var deras tanke.

Vad tycker du om övriga mediers rapportering?

Annons Annons

– Det är uppenbart att svenska medier kämpar med den här frågan – skriva eller inte skriva om Sverigedemokraterna. Men kanske är den främsta frågan inte om utan hur. Jag tycker att det kan bli konstigt när man som i DN i samband med en artikel väljer att fråga enbart muslimer om vad de tycker, som om frågan främst angick dem.

Hur bör svenska medier behandla och bevaka SD?

– Jag tycker att Roland Zuiderveld uttryckte det bra i sin debattartikel i DN i onsdags, att journalisterna inte främst bör möta Jimmie Åkesson med anklagelser utan med motfrågor om till exempel finansiering av politiska förslag. Risken är annars att Åkesson får rollen av en stackars kämpe som hånas av eliten, det har jag sett exempel på med Jean-Marie Le Pen i Frankrike, och det snarare ökar stödet för den här typen av antietablissemangspartier.

Fler avsnitt
Fler videos