Gå direkt till textinnehållet

Frågade Ikea om lov innan man lämnade ut offentliga uppgifter

När SVT Nyheter Småland ville veta vad Älmhults kommun betalade för en gemensam lekplats tillsammans med storföretaget Ikea, så ville kommunen först fråga företaget om lov att redovisa sina kostnader.

I Älmhult ska Ikea och kommunen med gemensamma medel bygga en lekplats för 1,5 miljoner kronor vid Stortorget, som är en central plats i kommunen. 

Men när SVT Nyheter Småland frågade vad det kostar för medborgarna, ville kommunen fråga Ikea om lov innan man lämnar ut uppgifterna.

Detta sedan reportern frågat kommunens planeringschef Paul Robertsson om uppgifterna, som uppgav att han vill diskutera saken med Ikea.

Annons Annons

– Jag tycker det är ganska snyggt. När Ikea har en policy att inte berätta hur mycket man sponsrar. Det vore respektlös att skicka ut det utan att tala om för dem att frågan kommit, säger Robertsson till SVT.

Först veckan efter, när Ikea har godkänt att uppgiften kommer ut, får SVT ta del av uppgifterna. Där framgår att Ikea betalar 500 000 för lekplatsen och kommunen resten.

– Ikea gör ett undantag så vi kan röja detta, fortsätter Paul Robertsson.

SVT reporten fortsätter med att fråga vad som hade hänt om Ikea hade sagt nej? 

– Det är en spekulation. Att spekulera i media är inget jag gör, säger Robertsson då.

Erik Nielsen är redaktör på SVT Nyheter Småland. Han berättar att det hör till ovanligheterna att de stöter på en myndighet som agerar så här. 

– Det är inte ofta det blir så här illa. Man tycker kommunen borde känna till hur offentlighetsprincipen fungerar, vi pratar ändå om ett grundlagsskydd, säger Erik Nielsen till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos