Gå direkt till textinnehållet

Förundersökning mot Anders Gerdin

KVÄLLSPRESS Åklagare har inlett förundersökning mot Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin som misstänks för brott mot upphovsrättslagen. Bakgrunden är att Östgöta Correspondenten för drygt ett år sedan köpte en bild från ett rån i Kisa. Fotot hade tagits av en privatperson och ÖC köpte det med ensamrätt.

KVÄLLSPRESS Åklagare har inlett förundersökning mot Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin som misstänks för brott mot upphovsrättslagen.

Bakgrunden är att Östgöta Correspondenten för drygt ett år sedan köpte en bild från ett rån i Kisa. Fotot hade tagits av en privatperson och ÖC köpte det med ensamrätt.

Anders Gerdin ville köpa bilden men ÖC sa nej. Följande dag hade Aftonbladet ändå rånarfotot i tidningen. Troligen hade Aftonbladet fotograferat av bilden ur ÖC.

Annons Annons

För ett år sedan hävdade Anders Gerdin i Journalisten att ÖC hade köpt publiceringsrätten men inte upphovsrätten. Kammaråklagare Stefan Lind uppger att ett eventuellt åtal kan väckas tidigast i höst.

Sverige har skrivit under det så kallade Tripsavtalet som skärper synen på bland annat upphovsrättsbrott.

– Det medför att Sverige pressas att ta dessafrågor på större allvar, säger Stefan Lind.

Straffet för upphovsrättsintrång är böter eller fängelse i högst två år. Journalisten har utan framgång sökt Anders Gerdin.

Fler avsnitt
Fler videos