Gå direkt till textinnehållet

Försiktig återgång till redaktionerna – igen

Nästa vecka välkomnas många journalister tillbaka till jobbet – men med fortsatt försiktighet. ”Vi kommer erbjuda covidtester till alla som jobbar i huset”, säger Schibsteds Petter Ovander.

Den 9 februari hävs de flesta pandemirestriktioner i Sverige. Medieanställda får åter gå till jobbet, men det behöver ske med försiktighet uppger de koncerner Journalisten varit i kontakt med.

– Det ska bli en successiv och trygg återgång. I princip innebär det för tidningarna att de fortsätter jobba på samma sätt som när de gick hem veckan före jul, i olika hybridmodeller beroende på tidning och team. När vi jobbade i hybrid under hösten var närvaron i hela Schibstedhuset cirka 50 procent och vi räknar med ungefär liknande tal nu, berättar Petter Ovander, kommunikationsspecialist på Schibsted.

Blir det som i höstas, med DJs som välkomnar tillbaka SvD- och Aftonbladetjournalisterna?
– Haha, nej den där storslagna återgången hinner vi inte få till till på onsdag när vi hälsar medarbetarna tillbaka till både Aftonbladet, SvD och övriga bolag i Schibstedhuset.

– Jag tror heller inte att vi har samma behov som i höstas att manifestera återgången, då hade vi ju suttit isolerade i våra hemmakontor i över 18 månader. Nu handlar det om några veckor på hemmakontor. Men något lite extra ska vi väl hitta på.

Eftersom smittspridningen fortfarande är hög manar man till försiktighet, inte minst gäller det enligt Ovander att fortsätta skydda nyhetsdeskarna. 

– Vi fortsätter att erbjuda covid-tester till alla som jobbar i huset åtminstone februari ut och rekommenderar alla att testa sig regelbundet.

Schibstedanställda som känner oro eller har skäl att vara extra försiktiga får fortsätta jobba hemma om de vill.

På Stampen Media blir det upp till varje verksamhetsansvarig chef att avgöra hur hög närvaro som behövs på arbetsplatsen utifrån smittskydds- och produktionsskäl. Återgången ska ske successivt och flexibelt, berättar HR-direktör Bengt Olsson.

Även om Stampenmedarbetarna huvudsakligen kommer att arbeta på arbetsplatsen vill Stampen även efter pandemin lämna utrymme för mer flexibla lösningar med en viss andel hemarbete.

Också på Sveriges Radio återvänder medarbetarna till radiohusen från och med onsdag.

”Alla detaljer är inte klara men vi har gått ut med den huvudsakliga informationen internt i veckan. Det kommer se lite olika ut i olika delar av verksamheten eftersom behoven och arbetssätten skiljer sig åt, varför cheferna i varje del av företaget ser på hur denna återgång bäst anpassas till dem utifrån sitt eget nuläge och behov”, berättar presschefen Claes Bertilson.

SR har redan vid höstens återgång till arbetsplatsen också tittat på hur distansarbete kan ske. Det kommer företaget att fortsätta med, men i huvudsak gäller arbete på plats.

”Samtidigt påminner vi om behovet av att hålla i beteenden vi nu lärt oss, som att stanna hemma när man är sjuk och att ta hänsyn till varandra”.

Fler avsnitt
Fler videos