Gå direkt till textinnehållet

Försenade löneutbetalningar på Alingsås Tidning

Två månader i rad har löneutbetalningarna till journalisterna på WM Media som ger ut Alingsås Tidning strulat. I maj kom lönerna först den 29. ”Medlemmarna är oroliga för framtiden”, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben.

Alingsås Tidnings ägarbolag WM Media har under flera år haft stora ekonomiska bekymmer och genomgick en rekonstruktion så sent som 2017. Förra året beviljades tidningen presstöd om 2,3 miljoner kronor, trots att tidningen egentligen hade för hög täckningsgrad.

Presstödet räddade tidningen från konkurs, men ägarbolaget redovisar ändå en förlust på 2,8 miljoner kronor för 2018, uppger Medievärlden.

Under senvåren och sommaren har bolagets konto saknat täckning vid åtminstone två tillfällen – när lönerna skulle betalas ut i maj och i juni.

Medarbetare på WM Medias tidningar berättar att majlönen betalades ut två dagar för sent, den 29.

Journalistklubbens ordförande Marcus Löfström bekräftar uppgiften.

– Vi fick veta att det hade blivit ett tekniskt problem med de fakturor som skickats från bolaget, och därför kom det inte in pengar i tid för att täcka lönekostnaderna, säger Marcus Löfström.

När junilönerna skulle betalas ut den 27 räckte pengarna inte till och några fick vänta till eftermiddagen på att få pengar. Ekonomiavdelningen genomförde utbetalningarna manuellt.

Kom pengarna från bankkredit eller var det en insättning från ägaren för att täcka lönerna?
– Det kan jag inte svara på, den frågan får du ställa till ägaren.

Hur är stämningen bland medlemmarna?
– De är oroliga för framtiden. Alla undrar om vi kommer att finnas kvar. Vi gör allt vi kan för att ge ut så bra tidningar som möjligt, samtidigt som vi är utsträckta. Journalisterna här är hjältar, ska jag säga, det är heroiska insatser som görs dagligen på redaktionen.

Journalisten har sökt ägaren för en kommentar.
 

Fakta

WM Media

Alingsås Tidning ingår i WM Media, som också ger ut de tre gratisutdelade veckotidningarna Lerums Tidning, Härryda-Posten och Partille Tidning.

Fler avsnitt
Fler videos