Gå direkt till textinnehållet

Försäkringskassan försökte få journalist att läcka

Försäkringskassan i Blekinge kan ha brutit mot grundlagen på sin jakt på en bidragsfuskare. För att få information till en utredning försökte kassan få en journalist på Blekinge Läns Tidning att lämna ut källskyddade uppgifter.

För att få tag i en misstänkt bidragsfuskare ringde en medarbetare på försäkringskassan i Karlskrona till BLT-reportern Caroline Lindheimer och begärde att få information om en person som hon skrivit om för ett och ett halvt år sedan.

– Personen på försäkringskassan sade att de höll på att utreda om den jag skrivit om hade fuskat. Personen undrade om jag hade anteckningar kvar och var jag fått uppgifterna ifrån i min artikel, säger Caroline Lindheimer.

BLT lämnade inte ut några uppgifter eftersom det skulle vara ett brott mot meddelarskyddet. BLT har nu JO-anmält Försäkringskassans agerande.

– Att Försäkringskassan ringer upp och frågar om våra källor tycker vi är anmärkningsvärt. Yttrandefriheten och meddelarskyddet är heliga för oss och därför har vi bett JO att titta närmare på detta, säger Calle Mathisson, redaktionschefen och ansvarig utgivare på BLT.

Försäkringskassan har bett om ursäkt och har kallat det ett klavertramp.

Fler avsnitt
Fler videos