Gå direkt till textinnehållet

”Förhandlingarna slutade i oenighet”

GT/Kvällsposten bantar Förhandlingarna mellan ledningen och journalistklubben slutade i oenighet på Kvällsposten. Redan till årsskiftet ska den nya organisationen vara startklar.

När Kvällsposten återigen ska bantas blir 19 redaktionella tjänster till 14. Det betyder att både ledarredaktören och kulturredaktören försvinner. Samt att två fotografer och en nyhetsreporter tas bort. Redan i våras erbjöds några anställda över 60 år avgångsvederlag och då ersatte man endast några av tjänsterna med hjälp av företagets eget bemanningsföretag Marieberg Media.

Nu kommer nästa smäll för KvP.

– Det var förhandlingar men inget förhandlingsläge. De hade bestämt sig för de här fem tjänsterna. En tidning vilar på flera starka ben som sport, nyheter, nöje, ledare och kultur. Nu tar vi bort två av dem, säger Jan Peter Andersson, ordförande i journalistklubben.
 
Hur löser man avgångarna?
– Vi är 19 i dag, av dem är 14 fasta anställda och fem via Marieberg Media. Man stryker fem tjänster vilket innebär att ingen fast anställd får gå. Kulturredaktören, ledarredaktören och fotograferna erbjuds reportertjänster i den nya organisationen, säger Jan Peter Andersson.

Annons Annons

Nya organisationen ska gälla redan från årsskiftet. Är inte det för snabbt?
– Det ser inte jag som något konstigt. Det ska man hinna. Nästa steg är att bemanna de här tjänsterna. Där är vi inte kallade för nya förhandlingar än.  

Hur tror du läsarna kommer reagera?
– Det är klart att de kommer märka av det här. Vi tappar det lokala kulturmaterialet och den dagliga ledaren. Ledningen har sagt att en frilansskribent ska tas in vid speciella tillfällen för att skriva ledare. Och att kulturen ska skötas från Stockholm med lokal förankring, men det kommer inte bli samma såklart. Förväntar man sig en lokal röst på ledaren och kulturen kommer man märka detta.

Fler avsnitt
Fler videos