Företag vilseleder
om a-kasseregler

12 november, 2015

Företag som Frilans Finans och Cool Company vilseleder sina kunder att de har rätt till a-kassa. Det menar tidningen Arbetsvärlden som granskat marknaden med egenanställningsföretag, som många frilansjournalister använder sig av.

Det finns i dag en rad företag som hjälper kunder med att fakturera utan att ha en egen F-skattsedel, så kallade egenanställningsföretag. I en granskning kan nu Arbetsvärlden peka på att flera av dem vilseleder sina kunder att de har rätt till a-kassa medan man använder sig av företaget.  

”Man lurar ju människor. Alla a-kassor har en tydlig hållning och det är att det avgörs från fall till fall", säger Wolfgang Ramstedt, kassaföreståndare på Journalisternas arbetslöshetskassa, till Arbetsvärlden.

Frilans Finans säger också på sin webbplats att den som kontaktar sin a-kassa inte ska använda ord eller begrepp som antyder att den har eget ansvar, eller använda begrepp som ”faktura” eller ”kund”, skriver Arbetsvärlden.

”Vad de gör är ju att de uppmanar sina tänkta kunder att begå bidragsbrott. Den informationen är klart vilseledande”, säger Wolfgang Ramstedt.

Frilans Finans menar dock att deras information inte är vilseledande.

”Det vi gör är att på ett så schyst sätt som möjligt hjälpa våra användare att göra rätt i situationen. Eftersom de är anställda hos oss är det inte bra om a-kassan tror att de i stället är självständiga uppdragstagare”, säger Åsa Bispfors till tidningen.

Jan Bergstrand, VD för Cool Company, säger att det inte är tänkt att man ska kunna varva anställningar hos egenanställningsföretag med perioder av a-kassa en längre tid. Han tror inte heller att användare kan uppfatta det så. 

"Nej det tror jag inte. Det är ju också så att vi inte är part i de målen: Om en kassa nekar utbetalning så är det en fråga mellan den och individen, i nuvarande läge får vi inte lov att spela en roll där", säger han.

Samtidigt är regelverket tydligt. A-kassan ska göra en samlad bedömning av uppdragstagarens självständighet. A-kassorna ska utreda om personen är självständig i sina uppdrag, eller om hen har uppdrag som är att jämställa med ett anställningsförhållande. Den som har korta anställningar kan få a-kassa medan den som självständigt söker upp sina arbetsgivare och själv bestämmer när, var och hur arbetet utförs inte har någon rätt till a-kassa.

Wolfgang Ramstedt säger till Arbetsvärlden att man alltid bör kolla med sin a-kassa vilka regler som gäller i varje fall. Det är en handläggare på kassan som gör den slutgiltiga bedömningen vem som har rätt till a-kassa eller ej.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies