Gå direkt till textinnehållet

Företag hänvisar till YGL

Genom att hänvisa till yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) försöker ett företag i Malmö kringgå lagstiftningen för att kunna lämna ut kreditupplysningar på Internet.Datainspektionen är kritisk, skriver Söndagsavisen. Enligt lag har alla rätt att få veta om någon begärt en kreditupplysning på vederbörande. Vidare får kreditupplysningar bara tas om det finns särskilda skäl.

Genom att hänvisa till yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) försöker ett företag i Malmö kringgå lagstiftningen för att kunna lämna ut kreditupplysningar på Internet.
Datainspektionen är kritisk, skriver Söndagsavisen.

Enligt lag har alla rätt att få veta om någon begärt en kreditupplysning på vederbörande. Vidare får kreditupplysningar bara tas om det finns särskilda skäl.

Söndagsavisen uppger att företaget Svensk Upplysningstjänst säljer kreditupplysningar på nätet, utan att informera dem som berörs.

Annons Annons

Till saken hör att massmedieföretag har rätt att publicera uppgifter på Internet om människors privatekonomi, under förutsättning att samma uppgifter parallellt trycks i en papperstidning.

Svensk Upplysningstjänst ger ut en katalog med betalningsanmärkningar och hävdar att dess nätverksamhet därmed skyddas av YGL. Datainspektionen avvisar argumentet och skriver i ett pressmeddelande att Svensk Upplysningstjänst inte är ett sådant massmedieföretag som avses i YGL. Företaget planerar att driva sin sak i domstol.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos