Gå direkt till textinnehållet

Ny hård kritik mot terrorbrottslag

En ny terroristbrottslag kan komma att kriminalisera journalistik, menar Publicistklubben.

Journalisten har tidigare rapporterat om Journalistförbundets kritik mot den nya lag som ska göra det straffbart att ha samröre med en terroristorganisation.

Om den nya lagen – som föreslås träda i kraft 1 juli nästa år – går igenom ska handlingar som anses främja, stärka eller understödja en terrororganisation straffbeläggas.

Den som döms kan få fängelse i upp till två år, eller sex år om brottet bedöms som grovt.

Annons Annons

Yttrandefrihetsexperten Nils Funke har skrivit en remiss på lagförslaget för Publicistklubbens räkning. Han menar att lagen kriminaliserar journalistik och anskaffning av uppgifter i dessa sammanhang.

– Risk finns att det får en återhållande effekt på viktig journalistik, för ska man kunna skildra terrorverksamhet på ett mer ingående sätt krävs att reportern blir ”inbäddad”, kanske måste reportern betala för sig eller skaffa ett fordon. Därtill kan rapporteringen bedömas som för positiv och därmed befrämja terrorism, skriver Nils Funcke i ett mejlsvar till Journalisten.

Om man exempelvis har skrivit ett reportage om medlemmar i en terrorstämplad organisation kan främjandet anses som ringa.

– Men ett ringa brott är också ett brott. Alltså kriminaliseras alla sådana gärningar som lagen träffar, menar Funcke.

I ett avsnitt skriver utredaren att journalistik inte ska omfattas, men det räcker inte menar Funcke.

– Vad är ”legitim” journalistik och vem ska definiera det? Utredningen gör inte ens ett försök.

Istället vill PK nu att det borde införas ett så kallat försvarlighetsrekvisit, vilket skulle innebära att domstolarna kan bedöma att en journalist/hjälparbetare inte utfört en brottslig handling – utan en handling som av omständigheterna bedömts vara försvarlig.

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S), har tidigare sagt till Ekot att han känner sig trygg med formuleringarna, och att det är tydligt i kommentarer och motiveringar att lagen inte rör journalistisk verksamhet.

Fler avsnitt
Fler videos