Gå direkt till textinnehållet

Svenska journalister kan dömas för terrorbrott med ny lag

Svenska journalister som bevakar och rapporterar om terroristorganisationer kan dömas enligt den nya lag som ska kriminalisera samröre med terrorister.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert slår larm om att propositionen från regeringen om en ny lag som ska göra det straffbart att ha samröre med en terroristorganisation saknar undantag för journalistisk verksamhet.

– En journalist kan dömas för samröre med en terroristorganisation även om syftet var att bevaka organisationen journalistiskt, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, till SR Ekot.

Den som ”främjar, stärker eller understödjer” en terroristorganisation ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Det krävs inte att gärningspersonen haft som avsikt att främja organisationen för att kunna dömas.

Annons Annons

– Det innebär ju en väldigt stor osäkerhet och ännu mer otrygghet som journalist än vad det redan är, säger Ulrika Hyllert till Ekot.

Lagrådet har reagerat på att det finns oklarheter i lagförslaget, men justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S), säger till Ekot att han känner sig trygg med formuleringarna, och att det är tydligt i kommentarer och motiveringar att lagen inte rör journalistisk verksamhet.

Fler avsnitt
Fler videos