Gå direkt till textinnehållet

Följde strokepatient tillbaka till livet

Under tre år har Johan Arvidsson och Håkan Risberg på Nerikes Allehanda följt Jimi Fritze som drabbades av en stroke och hans kamp tillbaka till livet. På söndagen publiceras reportaget Vägen tillbaka från döden på NAs hemsida.

Hur kom du i kontakt med Jimi Fritze?

– När jag jobbade som sportreporter fick jag höra tals om att en supporter till Örebro Hockey hade drabbats av en allvarig stroke och att supportrar och klubben samlade in pengar till honom, säger Johan Arvidsson, webbredaktör på na.se.

Vad var det som fick dig att gräva vidare?

– Det visade sig vara en infekterad historia där Jimi Fritze anklagar Sahlgrenska sjukhuset för att ha hört sin egen dödsdom av läkarna. Läkarna talade även med Jimi Fritze anhöriga om organdonation. Men han överlevde och kämpar nu för att få rätt mot sjukhuset. Han lämnade in en anmälan mot sjukhuset för ett år sedan och beslut lär snart komma.

Ni har valt att lägga ut materialet på nätet. Varför?

– Berättelsen kommer att ligga som en artikel på na.se med olika ingredienser: texter som länkar läsaren vidare till TV-inslag, ljudsatta bildspel, anmälan i PDF-format. Det blir en fördjupande berättelse.

Är detta framtidens sätt att presentera featurematerial på?

– Jag vill tro att det är ett modernt berättargrepp för fördjupande material som har flera delar som gör berättelsen mer levande. Sedan blir det en utmaning att göra historien så intressant att läsarna är beredda att lägga ner tid på att ta sig igenom materialet. Det blir en test. Jag vill tro att fler kommer att uppskatta detta sätt att presentera en berättelse på.

Blir det även artiklar i papperstidningen?

– Tanken är att det samtidigt på söndagen publiceras ett reportage över sex sidor i NA.

Vad jag förstått kommer TT att distribuera materialet?

– Det är roligt att TT tycker att berättelsen är så intressant att de hjälper till att distribuera materialet till sina kunder under söndagen.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos