Gå direkt till textinnehållet

Fler söker medlemskap i facket och a-kassan

Journalistförbundet har märkt att fler anställda och frilansar hör av sig och vill bli medlemmar på grund av krisen. Journalisternas Arbetslöshetskassa har fått en rejäl ökning av antalet medlemmar i mars.

Krisen som hotar mediebranschen har fått fler journalister att vända sig till facket för frågor, och för medlemskap.

– Det är inte en anstormning, men en ökning, säger Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef på Journalistförbundet.  

Under mars 2019 fick Journalistförbundet 108 nya medlemmar. Lika många har ansökt om medlemskap under de första tre veckorna i mars 2020. De nya medlemmarna för ett år sedan var i större utsträckning studenter, medan man nu ser en ökning bland frilansar och fast anställda journalister. Hittills i mars har cirka 20 frilansar och 60 anställda journalister blivit medlemmar i förbundet.

Annons Annons

– Bara idag har vi fått in fem ansökningar. Folk inser vad som pågår, och vi märker också på frågorna vi får att många är oroliga för sin egen ekonomi; frågarna handlar ofta om inkomstförsäkring och a-kassa, säger Petteri Flanagan Karttunen.

Journalisternas Arbetslöshetskassa fick 106 nya medlemmar under de tre första veckorna i mars. 39 personer lämnade a-kassan under samma period, bland annat på grund av pensionering eller övergång till annan a-kassa. Det betyder att Journalisternas a-kassa ser ut att få en nettoökning av antalet medlemmar under en kalendermånad för första gången på nästan 20 år.

– Det är en rejäl ökning. Det ser ut att bli fler inträden än utträden för första gången sedan tidigt 2000-tal, säger Wolfgang Ramstedt, kassaföreståndare.

Fler avsnitt
Fler videos