Gå direkt till textinnehållet

Fler riksdagsmän vill ha inskränkningar i tryckfriheten

Allt fler riksdagsledamöter vill inskränka yttrande- och tryckfriheten enligt en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Tidningsutgivarna.

För tredje året i rad har Tidningsutgivarna låtit riksdagsledamöter besvara ett antal frågor om yttrande och pressfrihet. Undersökningen visar att det är fler som kan tänka sig inskränkningar i jämförelse med förra årets undersökning.

Andelen som vill förbjuda polismän att ”läcka” innehållet i en förundersökning till medierna ökade från 59 procent 2007 till 68 procent 2008.

68 procent vill införa ett förbud mot att fotografera kända personer i privata sammanhang utan kändisarnas medgivande. Förra året var siffran 55 procent.

61 procent anser att skadestånden i yttrande- och tryckfrihetsmål ”är löjligt låga och skall därför höjas kraftigt”. Förra året var siffran 55 procent.

62 procent anser att företag och organisationer som lider skada av publicering skall ha rätt till skadestånd av medierna. Förra året tyckte 60 procent det.

59 procent anser att sexistisk reklam bör förbjudas. Förra året var det 55 procent.

68 procent anser att det inte ska vara tillåtet att publicera namn och bild på den som är misstänkt för brott innan dom har fallit. Förra året var det 72 procent som höll med om detta.

81 procent tycker att det är bra att pass- och körkortsbilder numera skyddas av sekretess. Förra året var det lika många.

71 procent anser att teckningar som kränker religiösa grupper inte ska förbjudas. 2007 var det 60 procent.

Undersökningen bygger på svar från 185 riksdagsledamöter.

Fler avsnitt
Fler videos