Gå direkt till textinnehållet

Fler goa gubbar i Rapport?

Politiker ska inte lägga sig i innehållet i konkreta program eller detaljstyra hur produktionen i SVT eller Sveriges Radio sker. Det konstaterade riksdagsledamoten Eva Flyborg (fp) i en debattartikel i Göteborgs-Posten i torsdags.Sedan gör hon precis det.

Politiker ska inte lägga sig i innehållet i konkreta program eller detaljstyra hur produktionen i SVT eller Sveriges Radio sker. Det konstaterade riksdagsledamoten Eva Flyborg (fp) i en debattartikel i Göteborgs-Posten i torsdags.

Sedan gör hon precis det. Tillsammans med ett av kommunalråden i Göteborg och ordföranden i Gbg-regionens kulturnämnd kräver hon att SVT återigen ska organisera om sin nyhetsredaktion, samt placera antingen Rapports eller Aktuellts redaktion i Göteborg. Debattartikeln blev säkert populär i den egna valkretsen. Trots att den både är ett slag i luften – det hon begär kommer aldrig att inträffa och det vet hon förstås – och att den grundar sig i en ganska drastisk felsyn när det gäller mångfald och public service.

bryt

Denna felsyn handlar i första hand om rättvisa. När politiker pratar public service och mångfald gör de det nästan alltid med rättvisefacklan brinnande. Det berömda 55-procentsmålet är ett resultat av detta: det är viktigare att kunna mäta hur många program som producerats bortom Gärdet än att se till vad det är för sorts TV som görs och på vilket sätt den bidrar till mediemångfalden. På samma sätt resonerade många lokala och regionala politiker när det stormade som värst kring SVT-ledningens förslag att dra ned på antalet orter som producerar ”allmän-TV”. I annonser och debattartiklar hävdade landshövdingar och andra att det viktigaste av allt är att deras regioner är flitigt representerade i riks-TV. Vilket enligt vad jag förstår också vore huvudtanken med att lägga Rapport i Göteborg: att det blev fler göteborgare intervjuade i nyhetssändningarna och fler göteborgska miljöer i rutan när nyhetsinslagen ska bildsättas.

bryt

Ursäkta om det låter raljerande, men detta kan knappast sägas vara huvudfrågan. Ja, det är en självklarhet att hela Sverige ska speglas i de etermedier hela Sverige finansierar och förvaltar. Det är också uppenbart för de flesta att detta inte sker i dag. Men Stockholmsfixeringen löser man inte via utlokalisering av enstaka program. I synnerhet inte om programmens redaktioner sedan ägnar en stor del av sin arbetstid åt att övertala stockholmare att resa dit för att vara med i studion.

Huvudproblemet är istället ett annat, nämligen det faktum att det på medieområdet i stora delar av landet mer eller mindre råder monopol i dag. I de allra flesta orter finns bara en lokaltidning, med total dominans över rapporteringen. Finns det konkurrens är den ofta skenbar, eftersom det oftast är samma ägare bakom båda tidningarna, eller i varje fall någon form av strukturellt samarbete.

Här finns ett mångfaldsproblem mycket större än frågan om Bonniers/MTGs dominans eller frågan om det är för många stockholmare i rutan. Här fyller SVT och SR en oerhört central funktion, utifrån ett demokratiskt perspektiv, som garanter för en stark lokal konkurrens. Och här är lösningen mycket enklare, eftersom det bara handlar om resurser.

bryt

Alltså: skrota tanken på att lägga Rapport i Göteborg. Ge istället den lokala journalistiken i SVT och SR betydligt mer resurser, över hela landet, istället för att steg för steg montera ned den lokala bevakningen. Då kan de göra bättre lokala program – och även få mer tid över för att producera material för rikssändningarna.

Detta borde politikerna slåss för, om de nu ska detaljstyra public service. Det är lokal kvalitet som är framtiden för public service – inte krystade och kosmetiska programflyttningar.

mj@journalisten.se

P.S. I ett stort reportage av Bengt Rolfer i nya numret av tidningen Chef får SVTs programdirektör Leif Jakobsson sina fiskar varma. Rubriken på reportaget är ”Osynlige mannen”, första meningen lyder ”Behövs Leif Jakobsson?” och citatet på första uppslaget slår fast att ”Han har hamnat fel”. Ett antal medarbetare och chefskolleger citeras anonymt med tung kritik mot hans ”alltför mjuka” chefsstil. Bland annat hävdas det att han ”somnar på möten”.

Jakobsson själv? Han får inte uttala sig. Det är nästan så att man tycker synd om honom.

Fler avsnitt
Fler videos