Gå direkt till textinnehållet

Finska journalister åtalas för röjande av statshemlighet

Efter en granskande artikel om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter väcker biträdande riksåklagaren i Finland åtal mot tre personer som har arbetat på Helsingin Sanomats redaktion. De anklagas för röjande av statshemlighet och försök till röjande av statshemlighet.

Åtalet gäller en artikel som publicerats i Helsingin Sanomat i december 2017, samt en artikel som skulle ha publicerats senare, skriver åklagarmyndigheten i Finland.

I artikeln granskade tidningen Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter nära Tikkakoski, strax norr om Jyväskylä.

Samma dag som artikeln publicerades anmälde myndigheten Helsingin Sanomat till polisen då man misstänker att journalisterna kommit över hemligstämplat material på olaglig väg.

Annons Annons

Polisen har också genomfört husrannsakan hos en av journalisterna där man beslagtog telefoner, en dator, en surfplatta och ett antal USB-minnen, skriver Hufvudstadsbladet.

Åtalet har väckt reaktioner i grannlandet.

Exempelvis frågar sig Hufvudstadsbladets Torsten Fagerlund i en ledare om Finland fortfarande är en öppen västerländsk demokrati.

”Just nu tycks myndigheterna gå in för ett försök att kriminalisera ansvarsfull, journalistisk granskning som utförs i syfte att driva en sund samhällsdebatt”, skriver han.

I ett uttalande uppger Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi att hotet om fängelsestraff äventyrar den fria informationen i landet. Han menar också att all information som tidningen hann publicera fanns i offentliga källor. 

Röjande av statshemlighet är ett allvarligt brott i Finland där skyldiga ska dömas till fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

Alla tre journalisterna, två av dem grävande journalister och en chef, nekar till brott.

Fler avsnitt
Fler videos