Gå direkt till textinnehållet

Fick nog av att vara bemanningsanställd

Villkoren för bemanningsanställda Sju år på SVT utan anställning, de sista åren som bemanningsanställd. Pia Conde fick nog. I veckan började hon sitt nya jobb som pressekreterare på Skatteverket.

”Jättejätteroligt”, säger Pia Conde om den nya tjänsten.
– Jag kommer att få jobba med proffsiga människor, vara en i gänget. Och de vill verkligen ha mig!
– Det blir en stabilitet i livet. Jag vet var jag ska jobba och vad jag ska göra, inte bara i morgon eller i nästa vecka. Jag kan ta semester när jag vill utan dåligt samvete. Få en ordentlig lön. Leva ett normalt familjeliv, säger hon.

När Pia Conde gick på föräldraledighet 2008 fick hon höra av Sveriges Television att hon bara skulle ha ett halvår kvar till tillsvidareanställning när hon kom tillbaka. Då hade hon jobbat som reporter, redaktör och programledare på SVT Nyheter sedan 2005. Men när hon kom tillbaka ett år senare hade hela personalförsörjningen gjorts om. Nu fyllde inhyrda journalister många stolar.
– Jag fick inte komma in och jobba, jag fattade ingenting. Det var en chock; det var ju där jag jobbade.

Bemanningsföretaget Media­kompetens hade på SVTs uppmaning ringt och bett Pia Conde jobba för dem, men hon ville inte. Sedan kände hon att hon inte hade något val och skrev på. I början var det ”stökigt och rörigt”, Pia Conde engagerade sig i den nystartade fackklubben för bemanningsanställda. Sedan blev det lite mer vardag och började funka bättre. Men hon har fortsatt jobbat med kort framförhållning och kastats mellan olika uppgifter.

Annons Annons

Pia Conde kunde heller inte acceptera etiketten ”extern” som hon upplevde sig få klistrad på sig av chefer på SVT. Hon reagerade också på att hon som inhyrd inte skulle få programleda längre, till slut fick hon ändå göra det, på nätterna.
– Identifikationen har varit så viktig. Att kallas extern när jag har jobbat där i sju år. Det är för jävla tråkigt, att inte räknas annat än när det passar SVT. Jag har ställt upp på nästan allt de bett mig om, har försökt vara till lags och vara den goda arbetstagaren. Men jag känner att jag inte har fått något tillbaka. Tidigare satsade SVT på mig, de trodde på mig.

Trots sina egna erfarenheter dömer Pia Conde inte ut bemanningsbranschen som idé. Det kan fungera bättre på andra arbetsplatser, anser hon. Men vill företagen ha engagerade medarbetare är det smartare att anställa, menar hon.
– Min arbetsinsats var mer engagerad då. Periodvis har jag inte orkat, att harva och jobba nätter med småbarn hemma när det ändå inte leder någonvart ändå. Man får bättre arbetstagare om man anställer.

Hon blev genuint glad över att bli avtackad på SVT, vilket ”bemannarna” inte brukar bli, säger hon, och kommer att sakna sina kolleger, som aldrig fick henne att känna sig inhyrd. Och trots att hon är nöjd med att nu byta sida kan hon oroa sig över att så många kolleger på SVT varit nyfikna och avundsjuka på hennes vägbyte.
– Intresset är nästan skrämmande stort. Jag känner att SVT nog får skärpa sin personalpolitik.

Fler avsnitt
Fler videos