Gå direkt till textinnehållet

Fel av AB att ta in Åkessons artikel

Som grundregel bör medierna bevaka SD i proportion till hur stort partiet är, och inte bidra till att sprida uppenbart osanna påståenden.Det menar journalisten Mats Wingborg, som tillsammans med Anna-Lena Lodenius skrivit boken ”Slaget om svenskheten. Ta debatten med Sverigedemokraterna".

Det var fel att ta in debattartikeln av Jimmie Åkesson, anser Mats Wingborg:

– Ett skäl till det är att den innehöll många osanna påståenden som smutsade ner debatten. Ett redaktionellt kvalitetskrav på en debattartikel bör vara att de påståenden som förs fram inte är uppenbart osanna, publiceringen i detta fall var särskilt graverande eftersom påståendena också var homofoba.

Vad tycker du om övriga mediers rapportering efter artikeln?
– När väl debattartikeln var publicerad var både Aftonbladet och andra medier tvungna att agera. Det vore oförsvarligt att låta SDs påståenden stå okommenterade. Men en olycklig konsekvens blev att SD fick väldigt stort utrymme. Det avgörande felet skedde i första ledet, att Aftonbladet tog in debattartikeln.

Hur bör svenska medier behandla och bevaka SD?
– Grundreglen bör vara att medierna bör bevaka SD i proportion till hur stort partiet är och att man inte bidrar till att sprida uppenbart osanna påståenden.

– Det finns dock inget enkelt svar på hur SD ska behandlas i medierna. SD måste tas upp, men det finns alltid en risk för att det leder till att partiet blir visualiserat och styr dagordningen. Orsaken till att frågan om mediernas behandling av SD är problematisk är partiets högerextrema och kulturrasistiska ideologi, det finns en väsentlig skillnad mellan SD och andra riksdagspartier.

Fler avsnitt
Fler videos