Gå direkt till textinnehållet

FBI-agent låtsades vara journalist

En FBI-agent utgav sig för att vara reporter på nyhetsbyrån AP i kontakten med en 15-årig pojke som misstänktes ha bombhotat en skola.

Dokument som nyligen avslöjats av Electronic Frontier Foundation visar att en FBI-agent utgav sig för att vara journalist på Associated Press (AP) i kontakten med en person som misstänktes ligga bakom bombhot mot en skola i Seattle 2007. Bland annat skickade agenten en länk till en fejkad AP-artikel via pojkens MySpace-sida. När den misstänkte klickade på länken laddades spionprogram ner i hans dator.

I fredags bekräftade FBI-chefen James Comey uppgifterna i en replik i New York Times.

AP kräver i ett brev till justitieminister Eric Holder att justitiedepartementet utreder om poliser vid andra tillfällen utgett sig för att vara journalister, och protesterar mot förfarandet.

Annons Annons

”FBI har missbrukat APs namn och skapat en situation som hotat att skada vår trovärdighet på en mycket stor skala”, skriver AP i brevet. AP avkräver också Eric Holder ett löfte om att justitiedepartementet i framtiden ska avhålla sig från att låtsas företräda nyhetsorganisationer.

Flera fristående organisationer har fördömt FBIs agerande, däribland Committee to Protect Journalists.

Fler avsnitt
Fler videos