Fångarna fick egen brits
efter gott uppförande

2 maj, 2012

SCHIBBYE / PERSSON Under manifestationen för Johan Persson och Martin Schibbye i ABF-huset tidigare idag, fanns Olle Steiner, svärfar till Martin Schibbye på plats. Han kunde berätta att de fängslade journalisterna trots allt har det ganska bra.

Det är bara två veckor sedan Olle Steiner kom hem från Etiopien, efter att ha besökt Martin Schibbye.

- De har kommit upp sig i fånghierarkin och ingen betraktar dem som terrorister. För två veckor sedan fick de varsin brits tack vare gott uppförande, berättade Olle Steiner.

Manifestationen i ABF-huset hölls med anledning av att det var 300 dagar sedan de båda svenskarna fängslades i Etiopien, när de skulle göra ett reportage om oljeutvinningen i Ogaden-området.

Johan Persson och Martin Schibbye dömdes till elva års fängelse för terrorism, men hoppas på benådning. Enligt Olle Steiner har de accepterat att lita på den svenska tysta diplomatin.

- De har också fått tillstånd att öppna ett bibliotek i fängelset och är även med i kaféorganisationen. Det betyder att de kan fylla sina dagar med positiva saker. De mår bra fysiskt, berättade Olle Steiner också.

Under manifestationen talade även chefredaktören för Svartvitt Kurdo Baksi som gick till hårt angrepp mot den svenska regeringen.

- Jag är förbannad på de svenska politikerna. Hittills har ingen från regeringen eller kungahuset besökt Addis Abeba för att få svenskarna fria.

Expressens debattchef Joel Holm, ABF-chefen Göran Eriksson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta talade också på manifestationen.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
SCHIBBYE / PERSSON

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies