Gå direkt till textinnehållet

Falsk bild av björn i NSD

En person skickade en bild till tidningarna i Luleå och påstod att han stött på en björn mitt i staden. Norrbottens-Kuriren misstänkte en bluff och publicerade inte. Men på NSD slank bilden in av misstag, enligt redaktionen. (Rättad)

De två tidningarna fick ett mejl från en person som påstod sig stött på en björn mitt i  bostadsområdet Skurholmen i Luleå. Personen skickade även med ett fotografi på björnen taget med mobilkamera.

"Jag är fortfarande i chocktillstånd, förut har jag bara sett björnar i djurparker och nu såg jag en MITT I LULEÅ!! Mitt i ett bostadsområde. Hur fan kan den ha kommit hit är jag mest fundersam över???", skrev han i mejlet till tidningarna.

Norrbottens-Kuriren misstänkte att det inte stod rätt till och att bilden var manipulerad. De tog kontakt med personen och konfronterade honom. Han erkände då att allt var uppdiktat.

NSDs webb däremot hade en artikel med bild på björnen. Artikeln är nu borttagen, men kommentarerna finns kvar.

Enligt Sara-Lena Brännström, reporter på NSD, var det aldrig menat att artikeln skulle publiceras.

– Det har uppstått ett tekniskt fel. Det visar sig att då vi lägger artiklar i något som vi kallar Osynlig mapp är de ändå sökbara. Jag förberedde en artikel om det visade sig att det var sant att man sett en björn. Den var aldrig avsedd att publiceras, säger Sara-Lena Brännström.

Även NSD misstänkte att bilden var manipulerad och vid en sökning på bilder på björnar hittade de ett foto på en björn som såg likadan ut och som klistrats in i en bild från Skurholmen.

– Jag fattade misstankar på en gång. Men det var svårt att avgöra sanningshalten eftersom vi fått flera mejl om att man sett björn i samma område. Det var en avancerad bluff, säger Sara-Lena Brännström.

Fler avsnitt
Fler videos