Gå direkt till textinnehållet

Fallskärmsolyckan i Dalarna Närgången journalist kritiseras av kolleger

En journalist på Borlänge Tidning anklagas för att på ett närgånget sätt ha tagit bilder av en döende person.– Jag försökte debattera saken i Borlänge Tidning men min insändare censurerades, säger Jacob Wikmark vid SVT Gävle-Dala.

En journalist på Borlänge Tidning anklagas för att på ett närgånget sätt ha tagit bilder av en döende person.

– Jag försökte debattera saken i Borlänge Tidning men min insändare censurerades, säger Jacob Wikmark vid SVT Gävle-Dala.

I början av oktober avled Anders Sandvik, svensk mästare i fallskärms-hoppning, sedan hans skärm trasslat in sig. Frilansjournalisten Östen Bergkvist var på olycksplatsen.

Annons Annons

– Den döende mannen låg på marken och en cirkel av ambulanspersonal arbetade för att rädda hans liv. Då ställde sig en journalist från Borlänge Tidning så att han ovanifrån kunde ta bilder på mannen. Vi var flera som blev mycket upprörda.

– Jag bad journalisten från Borlänge Tidning att sluta fotografera, men han vägrade, berättar Robert Edlund, medlem i samma fallskärmsklubb som den omkomne.

– Till slut ställde jag mig emellan Anders och journalisten, då brände han av en blixt i ansiktet på mig.

Journalisten på Borlänge Tidning säger att det hela är ett missförstånd.

– Jag försökte aldrig ta några bilder av den döende mannen utan ville bara komma nära för att se vad som hänt. Jag tog bara ett foto av honom som försökte hindra mig från att komma fram.

Jacob Wikmark, reporter vid SVT Gävle-Dala, fick höra talas om vad som hänt och skrev en insändare till Borlänge Tidning där han kritiserade journalisten. Insändaren publicerades inte och enligt svaret från redaktionen hade journalisten inte gjort något fel.

Jacob Wikmark sände då in en ny insändare. Den publicerades men några rader hade strukits, bland annat där det stod att Wikmark hade fått kämpa för att få in sin insändare i tidningen. Tidningen hade även tagit bort uppgiften att det fanns flera av varandra oberoende personer som kunde intyga att journalisten agerat oetiskt.

I sitt svar på insändaren skrev ansvarige utgivaren Christer Gruhs att uppgift stod mot uppgift och att journalisten följt räddningsledningens instruktioner.

–- Det är bedrövligt att det är så svårt att få in en insändare i en tidning när det handlar om att en egen medarbetare kritiseras. Att insändaren sedan censurerades är ryggradslöst, tycker Jacob Wikmark.

– Vi journalister kräver ständigt att andra ska stå till svars men när någon av de egna beter sig illa så blundar man för det.

Christer Gruhs på Borlänge Tidning tycker inte att enskilda journalister ska kritiseras i tidningen.

– Det sköter vi internt här i huset.

Men enskilda tjänstemän som gör misstag brukar väl namnges och kritiseras i tidningen?

– Skillnaden är att det vid en tidning finns ett utgivaransvar, det existerar inte inom en myndighet. Jag som ansvarig utgivare tar ansvar för vad enskilda journalister gör, men journalister ska inte recensera varann.

SJFs yrkesregler

Utdrag ur SJFs yrkesregler:

Anskaffning av material

9. Visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag samt vid anskaffning av bilder, särskilt i samband med olyckor och brott.

Fler avsnitt
Fler videos