Gå direkt till textinnehållet

Fallskärm på fyra miljoner till chefredaktör

Inom kort slutar Lars Longueville som chefredaktör på Kommun-Aktuellt. Han får då en fallskärm värd nära fyra miljoner kronor.

Inom kort slutar Lars Longueville som chefredaktör på Kommun-Aktuellt. Han får då en fallskärm värd nära fyra miljoner kronor.

1988 tillträdde Lars Longueville som chefredaktör på Kommun-Aktuellt. Det rörde sig om en tidsbegränsat anställning på tolv år. Tidningens ägare Svenska Kommunförbundet erbjöd ett avtal som ger honom rätt att gå i pension vid 55 års ålder, det vill säga i år.

Lars Longuevilles nuvarande månadslön är cirka 50 000 kronor. Under de närmaste tio åren, fram till 65 års ålder, får han cirka 32 000 kronor i månaden eller totalt 3,8 miljoner kronor. Pengarna betalas ut om Lars Longueville inte arbetar. Får han andra inkomster under den här tiden dras de av mot pensionen.

Lars Longueville betecknar fallskärmen som en typisk 80-talskonstruktion.

– Ett sånt här avtal tror jag knappast man skulle teckna i dag.

Han understryker att han inte ser något moraliskt tvivelaktigt i avtalet.

– Alternativet hade varit högre lön så att jag kunnat köpa en privat pensionsförsäkring. Föredelen med avtalet är att jag stått starkare mot arbetsgivaren när det uppstått konflikter.

Kommun-Aktuellt har flera gånger skrivit om kommunpolitikers fallskärmsavtal. Tycker du inte att det uppstår ett etiskt dilemma om tidningen kritiserar sam- samma typ av avtal som du själv har?

– Att vi skulle haft svårt för att kritisera så- na här avtal tror jag inte har märkts i tidningen.

Lars Longueville slutar på tidningen den sista april och planerar då att starta egen verksamhet med anknytning till mediebranschen.

Fler avsnitt
Fler videos