Gå direkt till textinnehållet

Fagersta-Posten prickas

Pressens opinionsnämnd, PON, anser att Fagersta-Posten bröt mot god publicistisk sed i rapporteringen om en bilstöld den 6 december 2006.

Under rubriken 16-åringar greps efter biljakt beskrevs hur ungdomar, en flicka och en pojke, hade gripits efter en omfattande polisinsats. Pojken var misstänkt för bilstöld och hade erkänt. Flickan omhändertogs av socialtjänsten.

I anslutning till artikeln publicerades två bilder där pojken och flickans ansikten var maskade, men där detaljer som hårfärg och klädsel gjorde det  möjligt att identifiera dem. Den större bilden visade pojken när han låg framstupa över en motorhuv med armarna böjda bakåt när två poliser höll i honom.

Ungdomarnas mödrar anmälde var för sig publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO, som visserligen konstaterar att frågor om ungdomsbrottslighet har ett allmänintresse, men som också understryker att pressetiken ställer höga krav på hänsynsfullhet när det gäller publiceringar om barn och ungdomar.

Annons Annons

POs bedömning är att texten och bilderna tillsammans var tillräckliga för att medföra ett begränsat utpekande av ungdomarna. Bilden av pojken visade en ung människa i en utsatt situation och Fagersta-Posten brast i den empati som kan förväntas vid den sortens publiceringar. Publiceringen har, enligt PO, medfört en oförsvarlig publicitetsskada för ungdomarna.

Opinionsnämnden delar POs mening att tidningen åsidosatt god publicistisk sed. 

Fler avsnitt