Fagersta-Posten pekade ut par som mordmisstänkta

26 maj, 2020

MEN-beslut Fagersta-Posten klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed när de i en rad artiklar rapporterade om ett dödsfall som ett misstänkt mord och beskrev de misstänkta på ett sådant sätt att de kunde identifieras av många.

Ett dödsfall rapporterades först som ett misstänkt mord av polisen. I publiceringarna om händelsen, som är gjorda mellan 30 juli 2019 och 5 juli 2019, angav Fagersta-Posten på sin hemsida bland annat ort och stadsdel där dödsfallet inträffat, och publicerade bilder på de misstänkta personernas bil, dock inte med registreringsnummer, och bilder från trappuppgången. Man publicerade även artiklar om att ”en utdragen släktfejd” kunde vara orsaken till det misstänkta mordet.

Det misstänkta paret släpptes 31 juli då misstankarna inte styrkts.

I en nätartikel rapporterades den 2 augusti att polisen avskrivit misstanke om brott.

Fagersta-Postens tryckta upplaga publicerade artiklarna om de mordmisstänkta och om den påstådda släktfejden den 2 augusti, efter att polisen avskrivit misstanke om brott.

En man som satt anhållen misstänkt för brott anmälde publiceringarna till Pressombudsmannen och menade att tidningen ”haft all tid i världen att ta bort de snaskiga spekulationerna”. Parets barn hade påtalat felaktigheter till ansvarige utgivaren två dagar tidigare, vilket inte hade beaktats.

POs bedömning är att rapporteringen i nättidningen är acceptabel från pressetisk utgångspunkt. Det skedde en stor polisinsats på platsen och den spärrades också av, vilket gjorde att grannskapet snart borde ha förstått vem den döda var. Artikeln om släktfejden i nättidningen vidgade också utpekandet av de misstänkta. Spekulationerna om en släktfejd och bakgrunden till den var kränkande för anmälaren och inte motiverade i sammanhanget.

Artikeln om att en släktfejd kunde ligga bakom det misstänkta mordet publicerades åter i tidningen när de misstänka hade släppts och misstanken inte stärkts.

Det har orsakat anmälaren en beaktansvärd publicitetsskada.

Mediernas Etiknämnd delar POs bedömning och klandrar Fagersta-Posten för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies