Facket protesterar mot webbsamarbete
Aftonbladet Nya Medier driver sajten åt popsåpan Fame factory tillsammans med TV3. Nu protesterar journalistklubben på tidningen mot att texter av journalister på företaget läggs ut på sajten.
Aftonbladet Nya Medier driver sajten åt popsåpan Fame factory tillsammans med TV3. Nu protesterar journalistklubben på tidningen mot att texter av journalister på företaget läggs ut på sajten.
Den Bert Karlsson-ledda popsåpan Fame factory på TV3 finns även på webben. Närmare bestämt på aftonbladet.se, där såpan fått en egen redaktionell flik på nöjessidorna. Detta då Aftonbladet Nya Medier producerar sajten, i ett samarbete med TV3.
Detta arrangemang har väckt kritik internt på Aftonbladet. I likhet med Expressens omstridda filmtidningssamarbete med SF Bio ifrågasätts det att tidningen ska samarbeta så intimt med företeelser som bevakas i det dagliga nyhetsflödet.
Men Kalle Jungkvist, chefredaktör för Aftonbladet Nya Medier, anser inte att det finns anledning att ifrågasätta samarbetet:
– I det nya medielandskap som växer fram kom vi att se en mängd olika allianser och tillfälliga samarbeten mellan olika medieföretag. Det samarbete vi hade med Sveriges Television om exempelvis schlager-EM och fotbolls-EM gick mycket längre.
– I alla samarbeten finns det risker. Därför har vi en ständigt pågående diskussion för att utvärdera om vår trovärdighet påverkas negativt. Men det anser vi inte i det här fallet, säger Kalle Jungkvist.
Calle Söderberg, ordförande för journalistklubben på Aftonbladet, är dock mycket skeptisk till samarbeten som det med Fame factory.
– Jag förstår att Nya Medier har ont om pengar och söker nya sätt att tjäna pengar, men jag tror att man ska vara väldigt försiktig med kommersiella samarbeten av det här slaget.
Begärde förhandlingar
Den största konflikten, som i slutet av förra veckan fick journalistklubben att begära förhandlingar med Aftonbladet Nya Mediers ledning, gäller dock inte samarbetet som sådant, utan det faktum att texterna på Fame factory-sajten skrivs av journalister på företaget.
Innehållet på sajten består av två sorters texter: dels rubriker och bilder hämtade direkt ur papperstidningen, med länkning till aftonbladet.se, dels specialskrivna referat ur programmet fem dagar i veckan.
Referaten skrivs av Aftonbladet-journalister, dock utan byline.
Vid ett par tillfällen de senaste veckorna har också hela texter ur Aftonbladet kunnat läsas på Fame factorys sajt, efter olika databasproblem. Bland annat kunde man den 21 september på Fame factory läsa en nyhetsartikel från TT, om en misstänkt våldtäkt i Ystad.
– Det begriper jag inte. Det måste vara ett rent misstag, säger Kalle Jungkvist, när Journalisten berättar om saken.
För en och en halv vecka sedan hölls ett medlemsmöte om Fame factory-samarbetet på Aftonbladet och enligt Calle Söderberg rådde stor enighet om att det inte var en acceptabel lösning.
– Alla var eniga om att så här kan vi inte ha det. Är man anställd på Aftonbladet ska det man producerar bara kunna hamna under vårt eget varumärke.
– Det här handlar ju inte om journalistik, det är ren reklam. Våra texter hamnar hos någon annan, i rent kommersiellt syfte. Det kan vi inte acceptera, säger Calle Söderberg.
“Inte textreklam”
Kalle Jungkvist anser dock inte att det handlar om reklamtexter.
– Texterna produceras inte i reklamsyfte och de skiljer sig inte från andra typer av rena referat vi publicerar i andra sammanhang.
Vad tvisten nu kommer att handla om är i första hand upphovsrätt. Eftersom Fame facory-sajten ingår som en del i aftonbladet.se – även om den också kan nås via webbadressen www.famefactory.nu – hävdar Aftonbladet Nya Medier att upphovsrätten reglerats via det lokala avtalet om att företaget får publicera material i olika former under Aftonbladets varumärke.
Men Calle Söderberg anser att det är ett tydligt upphovsrättsligt övertramp – och får stöd av Journalistförbundets upphovsrättsexpert Olle Wilöf.
– I den elektroniska miljön är det lätt att sudda ut gränserna på många olika sätt, men det faktum att TV3 på sin hemsida under ikonen Fame factory länkar direkt till aftonbladet.se gör att jag spontant anser att det är en publicering som görs för TV3s räkning snarare än för Aftonbladets. Och det skulle innebära att de journalister vars texter läggs ut måste ge sitt godkännande, säger Olle Wilöf.
Kalle Jungkvist säger sig vara angelägen om att snabbt finna en lösning på tvisten.
– Även om vi inte är helt eniga, så tycker jag inte att vi är som hund och katt i den här frågan. Jag tror att det är viktigt att vi hittar en lösning, för vi får räkna med att sådana här samarbeten blir allt vanligare.
mj@sjf.se