Gå direkt till textinnehållet

Facebooksida kallar Eskilstuna-Kuriren nazistblaska

En nystartad facebooksida som bland annat lanseras av Ung Vänster Eskilstuna kallar Eskilstuna-Kuriren ”nazistblaska” och den profilerade grävreportern Mathias Ståhle för ”hovnarr”.

Det är facebooksidan ”För ett fritt Sörmland” som i ett par inlägg i slutet av september kallar Eskilstuna-Kuriren för nazistblaska och den profilerade reportern Mathias Ståhle för hovnarr. Enligt Mathias Ståhle har sidan tydliga kopplingar till Ung Vänsters lokala medlemmar i Eskilstuna.

– Jag kan såklart inte se vilka som är moderatorer för sidan, men jag har varit politisk reporter så länge att jag nästan känner igen vartenda namn som är aktiva på sajten, nästan alla är eller har varit knutna till Ung Vänster, säger Mathias Ståhle.

Enligt Ståhle började trakasserierna redan hösten 2013, efter att han granskat lokala höger och vänsterfalanger åt sin arbetsgivare. Telefonsamtal, mejl och smädelser på nätet har sedan dess blivit en vana.

Annons Annons

– Så många att jag egentligen tappat räkningen. Ung Vänster var arga på mig redan efter den första granskningen. Det är anmärkningsvärt att en demokratisk organisation kan bete sig såhär, säger Mathias Ståhle som vill poängtera att han inte är rädd eller känner sig hotad.

Journalisten har tagit del av inläggen. Det går inte säkert att se att Facebooksidan har direkta kopplingar till Ung Vänster i Eskilstuna. Men klart är att de lanserade "För ett fritt Sörmland" i ett eget inlägg på sin Facebooksida två dagar efter att den skapades, den 20 september.
I en rad inlägg på twitter, bland annat av journalisten Niklas Orrenius, spekuleras det nu om sidan är satir eller på riktigt. Så här skriver För ett fritt Sörmland själva i ett inlägg igår:

”Tidningar som försvarar nazister och anser deras engamang vara självförsvar ska kritiseras. De skapar otrygghet och normaliserar. Mycket av det vi skriver har en humoristisk ton, en viss del är satir. Men är det oseriöst? Nej.”

Nu har även andra inlägg som gör narr av Ståhle börjat cirkulera på sociala medier. Ung vänsters pressekreterare Tove Liljeholm svarar på våra frågor via mejl.

– Ung Vänster accepterar inte näthat och därför inte den typ av kommentarer som riktas mot Mathias Ståhle. Självklart är det allvarligt om våra medlemmar sprider sådant. Om det är avsett som ett skämt är det inte roligt, skriver Tove Liljeholm.

Kommer ni agera på något sätt?
– Vi har kontakt med Ung Vänsters Eskilstuna för att diskutera detta, skriver Liljeholm.

Fler avsnitt
Fler videos