Gå direkt till textinnehållet

Facebook och Twitter utmärkta grävverktyg

Facebook och Twitter är inte enbart ett verktyg för att hålla kontakt med vänner utan även ett utmärkt redskap man kan använda i sin granskning. Det menar Josephine Freje Simonsson och Linnéa Hambre, reportrar på radioprogrammet Kaliber.

Josephine Freje Simonsson och Linnéa Hambre berättade på Grävseminariet i Växjö att nästan det första de gör då de planerar en granskning är att skapa en ny mejladress och ett nytt Facebook-konto. Josephine Freje Simonsson har exempelvis tolv olika identiteter på Facebook som hon använder för att kartlägga personer och organisationer. Genom de olika identiteterna kan hon gå med i grupper och ta reda på vad de sysslar med, vilka frågor de diskuterar, se vilka som är ledarna och ta reda på vad de säger internt och vad de offentligt går ut med.

– Det är inte alls krångligt att ha flera identiteter. Jag ägnar kanske fem minuter åt dem i veckan. Men man måste vara välorganiserad och i ett dokument skriva upp vilken grupp de olika identiteterna är med i, säger Josephine Freje Simonsson.

Ett problem med att skapa flera konton på Facebook är att det inte går att registrera för många från samma IP-adress. Men det kan man lösa genom att skapa några hemifrån, andra på jobbet och utnyttja bibliotek.

Annons Annons

När Linnéa Hambre granskande Djurrättsalliansen skapade hon ett nytt Facebook-konto, gick med i deras grupp på Facebook. Då kunde hon se vilka som samordnade aktionerna och fick genom meddelande som skickades ut reda på när de skulle slå till mot pälsaffärer.

Twitter är ock så ett utmärkt verktyg för att kartlägga personer, dessutom behöver man inte accepteras som vän som på Facebook. Genom att lista personer man är intresserad av går det att följa vad de diskuterar.

Josephine Freje Simonsson och Linnéa Hambre slår också ett slag för Flashback, även om man ofta inte kan lita på vad som står där. Men det är alltid värt att kontrollera ryktena.

– Om det finns samma spår på Twitter, Facebook och Flashback är det värt att gå vidare, säger Josephine Freje Simonsson.

Även där gäller det att skapa sig ett konto så att man kan kommentera och följa med i diskussionen.

Josephine Freje Simonsson och Linnéa Hambre uppmanade alla att surfa anonymt eftersom många företag och organisationer har installerat mjukvaror som registrerar när trafiken från en viss adress ökar, som exempelvis expressen.se eller sr.se. Företaget vet då att något är i görningen och kan förbereda sig på att medier håller på att granska bolaget. 

Fler avsnitt
Fler videos