Gå direkt till textinnehållet

Facebook börjar med direkta artiklar

Tillsammans med erkända drakar som New York Times, The Guardian, BBC News och Der Spiegel börjar nu Facebook att publicera utvalda artiklar direkt på sin sajt.

Det har ryktats om det en längre tid och nu är det alltså verklighet. Till en början är det bara utvalda artiklar från redaktionerna som kommer direktvisas på Facebook, skriver man på The New York Times. Nio mediebolag har gått med i affären, trots en hel del oro i branschen om att det här kan komma att undereliminera deras egen affär.

Som iPhoneanvändare kommer man även kunna ta del av foton som taggats med koordinater, men allra viktigast enligt mediejättarna själva är att laddningen av artiklar går betydligt snabbare så här. I stället för att vänta flera sekunder som det (oftast) tar att ladda en extern artikel i ett nytt fönster ska det här gå betydligt snabbare. Enligt experter ska det här gå upp mot tio gånger så snabbt att ladda.

Enligt New York Times så kan tidningsägarna välja att sälja annonser tillsammans med artiklarna som läggs ut på FB, eller låta Facebook sälja annonserna och få 30 procent av vinsten. Sociala medier-jätten tillåter också tidningshusen att samla in data på användarna som läser artiklarna.

Totalt är fyra europeiska mediejättar med i affären, The Guardian, BBC News, Bild och Spiegel Online. Men med tiden väntar sig Facebook att fler medier kommer ansluta sig. 

Fler avsnitt
Fler videos