Gå direkt till textinnehållet

Få skriver om saknad svensk

I går förekom det stora demonstrationer mot den colombianska gerillan Farc runt om i världen. Även i Stockholm hölls protester mot att gerillan kidnappat hundratals personer. Få medier nämnde att gerillan troligtvis håller en svensk fången.

Det var i maj förra året som svensken Roland Larsson från Älvsbyn rövades bort. Det stod mycket om fallet veckorna efteråt. Men sedan dess har det varit rätt tyst. Sveriges Radio gjorde i januari ett inslag där barnen intervjuades. TT nämner i artiklar om Colombia att en svensk misstänks vara kidnappad av Farc.

En av de få tidningar som regelbundet försökt följa vad som hänt svensken är Piteå-Tidningen. De håller kontakt med den kidnappade mannens barn. Men det är svårt att få fram några nya uppgifter.

Annons Annons

Håkan Forsberg skriver om Latinamerika för Svenskas Dagbladet. Han tror att anledningen till att svenska medier inte skriver mer om fallet är att det är svårt att få fram information om vad som egentligen har hänt.

– Farc brukar hålla personen några månader innan de går ut och ställer sedan krav på en lösensumma. Men gerillan har inte bekräftat att de har honom eller krävt någon lösensumma. Jag har talat med högt uppsatta personer i Colombia och de har heller inte någon information om vad som har hänt honom, säger Håkan Forsberg.

På UD hänvisar man till Rikskriminalen som i dag ansvarar för ärendet.

Omständigheterna kring kidnappningen av den 68-årige Roland Larsson och hans colombianska sambo är lite oklara. Den som berättade om kidnappningen var svenskens sambo som påstod sig ha lyckats fly från kidnapparna.

Fler avsnitt
Fler videos