Gå direkt till textinnehållet

Få muslimska röster i rondellhundsrapportering

Bara var fjärde nyhetsartikel om rondellhundskrisen innehöll någon muslimsk röst. Detta trots att nästan alla artiklar yttrade sig om muslimer. Det visar en genomgång som Röda korsets mediegranskande redaktion Quick Response har gjort.

Quick Responses reporter Kim Nordberg har gått igenom 177 nyhetartiklar ur svenska tidningar, publicerade 19 augusti–1 november 2007, då debatten om Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund var som mest intensiv.

Han kommer fram till att direkta kommentarer från muslimska personer bara förekommer i knappt en fjärdedel av texterna. De gånger muslimer får komma till tals är det oftast via företrädare för svenska samfund eller organisationer. 28 procent av de muslimska rösterna i materialet kommer från utomeuropeiska företrädare.

Lennart Hedstigen, dåvarande nyhetschef på Sydvenskan, som rapporterade mycket om krisen, säger till Quick Response att de få muslimska pratminusen kan förklaras av att huvudaktörerna i händelseutvecklingen inte var muslimer utan polis, statsminister, konsthallschefer och Lars Vilks själv.

Fler avsnitt
Fler videos