Gå direkt till textinnehållet

Få medienyheter i höstbudgeten

Det blir inga extrapengar till public service 2024, framgår av regeringens budgetproposition.

Idag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) budgetpropositionen för 2024. Där framgår att regeringen inte har hörsammat Journalistförbundets hemställan från januari om att skjuta till extra medel till public service; anslaget till SVT, SR och UR räknas upp med de sedvanliga två procenten, till 9 269 400 000 kronor 2024.

Förbundet varnade i vintras för att inflationsläget skulle leda till besparingar på public service om inte extra medel skjuts till och public service-avgiften inte räknas upp – och nyligen aviserade Sveriges Radio ett omfattande sparpaket.

– Det vi krävde var att inte sänka public service-avgiften, utan ha kvar den och se till att överskottet i stället kanaliserades till public service-bolagen utifrån de stora kostnadsökningar vi ser, och att man inte ska behöva spara på journalistik, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Hon pekar på att avgiften sänkts varje år sedan 2019 och att regeringen hade kunnat använda en ventil i lagstiftningen som säger att man kan låta överskottet gå tillbaka till bolagen vid extraordinära händelser.

– Det handlar om inflationen och kostnadsökningar, men i kostnadsökningarna ligger också ökade kostnader för beredskapsuppdraget.

Det är överlag få medienyheter i budgeten. Mediestödet föreslås öka med drygt sex miljoner kronor till 1 017 119 000 kronor.

Vidare framgår att regeringen 2024-2029 vill skjuta till sammanlagt 450 miljoner kronor i övergångsstöd efter att presstödet upphört att gälla 1 januari 2024 och ersatts av det nya mediestödet.

Det är 134 miljoner kronor mer än vad som föreslogs i Mats Svegfors Mediestödsutredning, där behovet av extra medel beräknades till 316 miljoner kronor, enligt Tidningsutgivarna.

– Det här är exakt vad vi har förväntat oss, eftersom regeringen lade fram det redan i budgeten 2022. Det är ingen nyhet, säger Ulrika Hyllert om övergångsstödet.

Budgetpropositionen omfattar också inrättandet av den nya Mediemyndigheten från och med den 1 januari 2024. Regeringen beslutade i februari om att slå ihop Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv till en ny myndighet.

Fler avsnitt
Fler videos