Gå direkt till textinnehållet

Extra pengar till public service

Public service-bolagen får extra pengar under 2010 för att utveckla kulturutbudet. Det föreslår regeringen i public service-propositionen som presenteras idag.(Uppdaterad)

Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion får en extra hög uppräkning på tre procent av programmedlen under nästa år, enligt regeringens proposition. De extra pengarna ges för att bolagen ska ”kunna fördjupa, utveckla och vidga kulturutbudet”, skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Dagens Nyheters debattsida.

– Höjningen av anslagen till tre procent 2010 ger också goda effekter för SVT:s programutbud. Det innebär att vi får ett tillskott på cirka 45 miljoner kronor per år, pengar som bland annat kan användas till att ytterligare förstärka vårt drama- och kulturutbud, säger SVTs vd Eva Hamilton i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår också en särskild satsning på ytterligare fem miljoner kronor per år på Berwaldhallen, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören.

Annons Annons

Radio- och TV-avgiften kommer inte att höjas, enligt propositionen.

I propositionen föreslås också att regeringen inte längre ska utse ordförande och en suppleant i SRs, SVTs och URs styrelser, utan att förvaltningsstiftelsen som äger företagen ska ta över det uppdraget.

”Det är viktigt för tilltron till radio och TV i allmänhetens tjänst att verksamheten är oberoende av direkt politisk styrning” skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Regeringen skärper också reglerna för direkt sponsring i SVT. Max 20 evenemang per år ska kunna sponsras.  

– Jag är självklart missnöjd över att vår möjlighet att sponsra evenemang nu begränsas ytterligare. Men samtidigt är jag tacksam för att regeringen insåg att ett totalt stopp skulle få konsekvenser som varken idrottsrörelsen eller publiken önskar, säger Eva Hamilton.

Fler avsnitt
Fler videos