Gå direkt till textinnehållet

Expressen möblerar om

Expressen omplacerar editionschefen Leif Brännström och nattchefen Mats Ottosson.

Expressen omplacerar editionschefen Leif Brännström och nattchefen Mats Ottosson.

Båda var delaktiga i den publicering om Mikael Persbrandt som ledde till förtalsdomen mot chefredaktören Otto Sjöberg.

Det är oklart vad Brännström och Ottosson ska göra i fortsättningen.

Andra förändringar är att Viveca Hansson blir en av två redaktionschefer och att nattchefen Mats Ottosson får nya arbetsuppgifter. Flera nya chefstjänster ska utlysas.

Otto Sjöberg kommer själv att ta ett större operativt ansvar.

Sjöberg betonar att editionschefen Leif Brännström inte ”sparkats”.

– Han har själv tagit sitt ansvar som editionschef. I andra företag är det inte så stor dramatik kring att en chef i den ställningen ibland måste ta sitt ansvar. Brännström är kvar i organisationen. Omplaceringen innebär ingen värdering av personen Leif Brännström. Han har och kommer även framöver att ha en utomordentligt viktig roll i vår organisation.

Blev du förvånad över att de felaktiga uppgifterna om Sven-Erik Magnusson publicerades bara ett par dagar efter det att du dömts för förtal av Persbrandt?

– Ja.

Förbannad?

– Ja.

Men Otto Sjöberg är noga med att påpeka att flera av de person- och organisationsförändringar som nu görs inte har med de publicistiska vurporna att göra.

– Den nya tjänst som utvecklingschef som Anna-Clara Welander får har jag länge velat att Expressen ska ha i sin ledning. De förändringar vi nu gör griper in i företagets alla delar, Expressen, GT och Kvällsposten, och syftar till att vi ska få bättre samordning och samarbete. Vi vill stå bättre rustade inför den enorma konkurrensen på mediemarknaden.

Otto Sjöberg understryker att detta i medierapporteringen överskuggats av den dramatiska uppmärksamhet Expressens felpubliceringar fått i övriga medier.

– Efter Magnusson-affären såg jag det som nödvändigt att vidta åtgärder. Men redan efter Persbrandt-fallet intensifierade vi vårt arbete med att bli bättre på pressetik, med fokus på publicering. Vi har efter Persbrandt-fallet också haft en uppföljning med diskussioner om arbetsmetoder för reportrar.

Enligt Sjöberg kommer Expressen att kontinuerligt se över hur tidningen kan bli bättre på att hantera dessa frågor.

Fler avsnitt
Fler videos