Gå direkt till textinnehållet

Eva Hamilton: Sponsring en skiljefråga

  SVT-chefen Eva Hamilton (bilden) välkomnar den svenska oppositionens utspel om public service-politik: - Oppositionens syn på ökade möjligheter till sponsring i public service är välkomna, säger hon.(Foto: Åke Ericsson)

Längre tillståndsperioder och mer sponsring i public service-medierna. Det behöver Sverige, enligt regeringsoppositionens utspel om public service-politik. I veckan framhöll Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet också behovet av mindre detaljstyrning och politisk styrning av verksamheten. Eva Hamilton framhåller dock att oppositionens utspel, som var ett svar på regeringens proposition om public service, framför allt visar att det råder bred politisk samsyn om public service roll i Sverige:

– Oppositionens utspel visar att partierna är överens om att vi ska ha en bred och licensfinansierad public service-verksamhet. Enigheten om detta dominerar bilden, och det borgar för en värdefull långsiktighet.

Men hon ser en skillnad:

Annons Annons

– Det som ändå är slående i oppositionens förslag till politik är synen på ökade möjligheter till sponsring i public service. Det stödjer jag. Att under ordnade former ha detta stärker public service. Det ger framför allt möjlighet för SVT att visa stora, populära sportevenemang utan att ta pengar från andra medel.

Till Dagens Nyheter sade socialdemokraten Leif Pagrotsky i veckan att regeringens förslag om att halvera sponsringen av SVT är ett uttryck för en ideologi, som handlar om att privatisera och släppa fram konkurrenter till SVT. Men han konstaterade samtidigt att regeringens proposition om public service skiljer sig från den mer utmanande politik som drevs i samband med valet.

Eva Hamilton menar också att tankarna om mindre detaljstyrning och politisk styrning är bra, men att den också stöds av regeringen.

– Oppositionen tycker att SVT ska ha mindre detaljstyrning och det tror jag alla tycker.

En annan fråga som togs upp av oppositionen gäller tillståndsperiodernas längd, som oppositionen vill korta:

– Har man för korta perioder blir det svårare att upprätthålla oberoende. Nu blev det fyra år, och jag skulle hellre se sex år – i princip. Jag säger i princip, eftersom det just nu är ovisst vart hela mediesituationen är på väg. Med det som bakgrund kan jag köpa idén om något kortare tillståndsperiod nu, säger Eva Hamilton.

Fler avsnitt
Fler videos