Gå direkt till textinnehållet

Europarådet kräver utredning av mordet på Daphne Caruana Galizia

Europarådets parlamentariska församling (PACE) kräver en oberoende offentlig utredning av mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.

Maltas mest kända grävande journalist Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb den 16 oktober 2017. Mordet väckte starka reaktioner internationellt, och trots att tre personer har gripits misstänkta för att ha utfört attentatet har ingen dömts och maltesisk polis har inte lyckats hitta den eller de personer som beställt mordet.

På onsdagen antog Europarådets parlamentariska församling (PACE) en resolution som kräver en oberoende offentlig utredning av mordet. I resolutionen pekar församlingen på ett stort antal problem med den pågående mordutredningen, bland annat att man tvingades att stänga av en polisutredarna på grund av en intressekonflikt; att maltesiska myndigheter inte samarbetat med Europol eller tysk polis för att samla in bevis; att polis inte förhört Maltas finansminister som enligt flera uppgifter haft kontakt med de misstänkta mördarna; samt att man inte utrett uppgifter om att de misstänkta mördarna varnades av polis innan de greps och om att säkerhetspolisen haft förkännedom om mordet.

Dessutom kritiserar PACE det faktum att den maltesiska inrikesministern ljugit för allmänheten om utredningen och att talespersoner för premiärministern lämnat vilseledande och stötande uppgifter till allmänheten rörande mordet.

Annons Annons

Resolutionen innehåller skarp kritik mot Malta, och ifrågasätter bland annat om landet lever upp till kraven på rättssäkerhet som ställs på medlemsstater i EU. ”Maltas svagheter är en källa för sårbarhet för hela Europa”, konstaterar PACE i resolutionen och pekar på flera skandaler som avslöjats av medier på Malta de senaste åren, bland annat genom Panama Papers. Församlingen uppmanar EU-institutioner att ingripa om inte Malta genomför reformer för att förhindra korruption och straffrihet.

Resolutionen antogs med röstsiffrorna 72-18. De svenska ledamöterna röstade för resolutionen. De 18 som röstade mot resolutionen utgjordes av representanter för parlamenten i Turkiet, Azerbajdzjan, Italien, Ungern och Cypern.

Fler avsnitt
Fler videos