Gå direkt till textinnehållet

Ett steg närmare stärkt källskydd i EU

Idag togs ytterligare ett steg mot ett stärkt källskydd för EU-journalister. Europaparlamentet röstade igenom ett förslag som slår fast att samtliga EUs organ måste respektera journalisters rätt att skydda sina källor.

Bakom förslaget står svenske EU-parlamentarikern Nils Lundgren, junilistan. Texten ingår i en rapport om EUs bedrägeribekämpningsbyrå Olaf. Den 8 oktober antogs den av EUs budgetkontrollutskott och nu alltså av parlamentet. Förslaget lyder:

"För att möjliggöra en objektiv nyhetsförmedling till de europeiska skattebetalarna och för att garantera journalistisk frihet måste samtliga EUs organ som är inblandade i utredningsarbetet respektera det journalistiska källskyddet, i enlighet med nationell lagstiftning."

Bakgrunden är den så kallade Tillackaffären. Belgisk polis grep 2004 den tyske journalisten Hans-Martin Tillack i hans hem i Bryssel. I husrannsakan lade de beslag på Tillacks dator, mobiltelefoner, dokument och anteckningar, med syftet var att komma åt hans källor. Tillslagen gjordes efter en anmälan från EUs antisvindelkontor Olaf, som anklagade Tillack för mutbrott. Han hade tidigare skrivit avslöjande artiklar om bland annat Olaf.

Annons Annons

Misstankarna ledde aldrig till åtal, och i december 2007 beslutade Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg att Tillack skulle få 40 000 euro i skadestånd eftersom belgisk polis bröt mot yttrandefriheten då den rannsakade hans hem på jakt efter EU-läckor.

För att det stärkta källskyddet ska införas i hela EU krävs att ministerrådet instämmer med Europaparlamentet.

 

Fler avsnitt
Fler videos