”Ett sätt att höja journalistiken”

23 februari, 2015

FOTO: Emma Paulsson Samtal med Hur ska man få folk att sluta sprida information från hatsajter som om det vore nyheter? Den frågan fick frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius att starta Sajtkoll.se som lanseras i dag.

Syftet med Sajtkoll är kunna hjälpa internetanvändare att snabbt och enkelt kunna kolla upp vem avsändaren bakom olika sidor är.

– I dag delar folk sidor utan att veta vem som ligger bakom, säger Kolbjörn Guwallius som startat Sajtkoll tillsammans med tre andra personer som är verksamma inom journalistik. I framtiden hoppas han att fler journalister ska ansluta sig.

Idén till sajtkollen fick Kolbjörn Guwallius när han under en kort tid träffade på flera ytliga bekanta som berättat om saker som de läst på hatsajter som om de vore nyheter. Det fick honom att fundera på hur man skulle kunna hjälpa folk att vara mer källkritiska.

– Metros ”Viralgranskarna” gör ett jättebra jobb och Sajtkoll.se är ytterligare ett steg att hjälpa folk att kunna kontrollera sidor innan de delar.

Kommer folk verkligen ta sig tid till det?
– Ja, vi får väl se. Sidan är uppbyggd på ett väldigt enkelt sätt och tanken är att det ska gå väldigt snabbt att använda den, säger Kolbjörn Guwallius.

Webbsidorna som ska gå att söka på Sajtkoll ska granskas av redaktionen och kategoriseras efter typ av innehåll. Exempelvis om det är en ”satir- eller bluffsajt”, en ”myt- eller hatsajt” eller en ”verifierad journalistisk sajt.”

Hur ska ni kunna granska alla sidor på internet?
– Ja, hehe, det finns väldigt många sidor. Just nu fokuserar vi på att få in de vanligaste sajterna som används i Sverige. Sajtkoll lanseras i dag och det är en betaversion men jag hoppas att sidan till våren ska fungera som det var tänkt.

Vad är en trovärdig sida enligt er?
– Vi kommer att titta på hur olika webbsidor följer de pressetiska reglerna, om de följer publicistiska normer. Är de vad de utger sig för att vara? Finns det en korrekt avsändare? Vi ser också sajten som helhet och inte till varje enskild artikel.

Kolbjörn Guwallius säger att Sajtkoll inte är tänkt som ett hjälpmedel till journalister i första hand.

– Nej, journalister är inte vår främsta målgrupp.  Det ska vara ett hjälpmedel för de som inte är så vana eller har tid att tänka källkritiskt. Det är främst en uppmaning att vara källkritisk och ett sätt att höja journalistiken.

I ett senare skede kommer redaktionen på Sajtkoll arbeta med att trimma kategorierna, ge en mer utförlig beskrivning av vad olika sidorna handlar om och kanske en förfinad sökfunktion, berättar Kollbjörn Guwallius.

– Men just nu handlar det mest om att landa projektet.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Per Johansson mån, 2015-02-23 18:08
Intressant att se hänvisningen till de pressetiska reglerna när de på Twitter säger att det inte tas hänsyn till om sajterna är anslutna till det pressetiska systemet.
Inlagt av Pettersson mån, 2015-02-23 19:32
Det börjar inte bra för Kolbjörn Guwallius och sajtkoll.se. Jag kollade vad som skrivs om min blogg och den sprider varken hat eller myter. Det är helt enkelt ett alternativ till de etablerade medias vinklingar av sanningen och bara ännu ett sätt att försöka tysta oliktänkande. Petterssonsblogg.se
Inlagt av Kalle tis, 2015-02-24 19:45
Kolbjörn Guwallius är ju själv långt ute på vänsterkanten politiskt och använder detta verktyg enbart som ett sätt att försöka stämpla meningsmotståndare som icke trovärdiga. Väldigt ohederligt sätt att försöka diskutera och debattera. Men det var nog heller aldrig avsikten från början. Skrik rasist så länge du orkar verkar vara strategin... Vanliga svenskar börjar tröttna.
Inlagt av Rasken ons, 2015-02-25 23:15
Roligt att se en massa troll från ökända sajter gråta ut i kommentarsfälten. Ledsen gubbar, men ni sprider verklighetsfrånvända lögner så det är inte konstigt att ni blir stämplade som opålitliga element. Som man bäddar får man ligga. Tyvärr finns det nog inte mycket vi andra kan göra för att spräcka era isolerade bubblor. Det arbetet får ni stå för själva.
Inlagt av Daniel ons, 2015-02-25 23:51
Färdigförpackad källkritik för de som inte är vana att vara källkritiska. Dock - bör inte dessa personer vara källkritiska mot sajtkolls eventuella politiska lutningar (bl.a. det helt osakliga nedskrivandet av Nyheter Idag som ju följer de pressetiska reglerna)?
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies